Politiek

'Cijfers om van te schrikken': 120.000 ouderen slachtoffer van psychisch geweld

14 februari 2018 17:10 Aangepast: 14 februari 2018 18:42
Vier procent van de ouderen heeft last van psychisch geweld. Beeld © ANP

Ongeveer 120.000 thuiswonende ouderen hebben te maken met psychisch geweld. "Cijfers om van te schrikken", vindt minister Hugo de Jonge. Met onder meer een landelijk waarschuwingsregister wil hij het probleem aanpakken.

Het is voor de eerste keer in twintig jaar dat onderzoek is gedaan naar mishandeling onder 65-plussers in hun eigen huis. Vier procent van de thuiswonende ouderen heeft vorig jaar in hun eigen woning last gehad van belediging, treiterijen of werd gekleineerd of uitgescholden. Dat komt neer op 120.000 ouderen.

0.3 procent van de ouderen kreeg vorig jaar te maken met lichamelijk geweld. Dat zelfde percentage had te maken met ongewenst seksueel gedrag. 1 procent van de ouderen werd financieel uitgebuit. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM.

Landelijk waarschuwingssysteem

Daders van psychisch geweld kunnen gezinsleden, familieleden, ex-partners of huisvrienden zijn. Maar ook professionele hulpverleners die over de vloer komen, zoals iemand van de thuiszorg of een mantelzorger, maken zich er schuldig aan.

Om het geweld door professionele zorgverleners aan te pakken, wil minister De Jonge een landelijk dekkend waarschuwingsregister. In dat register kunnen hulpverleners die zijn ontslagen vanwege (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag, worden opgenomen zodat ze niet meer ergens anders zomaar weer aan de slag kunnen.

Hugo de Jonge: "Ik ga de komende tijd met gemeenten aan de slag om dit landelijk register in te voeren. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren." Ook wil hij speciale trainingen voor werknemers om huiselijk geweld te ontdekken. "Ouderen moeten zich veilig voelen. Helemaal in hun eigen huis."

Verwaarlozing door eigen dochter

Wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant vindt ook dat er veel meer aandacht moet komen voor psychisch geweld onder ouderen. "Nu kunnen we dat melden bij het meldpunt Veilig Thuis. Maar dat meldpunt is vaak overbelast en is vooral gericht op kindermishandeling."

Volgens haar is huiselijk geweld bij ouderen vaak lastig te ontdekken. "Ik zit nu dertig jaar in het vak. In al die jaren heb ik nog nooit een oudere gehad die naar mij toekwam en zelf toegaf dat er sprake was van mishandeling of verwaarlozing. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt."

Laatst ontdekte ze nog dat een dochter die mantelzorger was, haar moeder verwaarloosde. "Ze haalde geen eten, hielp haar moeder niet en ze haalde het belletje weg waarmee haar moeder om hulp kon vragen. De dochter bleek last te hebben van psychische stoornissen. Daardoor mishandelde ze haar moeder."

Dit doet het kabinet Rutte III voor de Zorg:

In deze video wordt uitgelegd wat de plannen zijn van dit kabinet op het gebied van zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore