"Ik dacht yes! Nu is het binnen. Ik ben uiteraard heel blij." Dat zegt Pia Dijkstra, initiatiefnemer van de nieuwe Donorwet, na afloop van de stemming in de Eerste Kamer.
Toen ze de stemverklaring van VVD-senator Frank de Grave hoorde, wist ze het zeker: 38 senatoren zouden voor haar Donorwet stemmen. Genoeg, voor een meerderheid. "Ik was toen zo blij", zegt een geëmotioneerde Dijkstra.
Vandaag stemde een nipte meerderheid voor de nieuwe Donorwet. 38 senatoren waren voor en 36 tegen. In de nieuwe wet is iedereen automatisch donor, tenzij degene vastlegt dat hij of zij dat niet wilt. Nabestaanden hebben uiteindelijk een belangrijke stem. Als ze het er niet mee eens zijn, kunnen zij het afstaan van een orgaan tegenhouden.
Patricia is blij, ze heeft dringend een donorlong nodig:
Patricia van Corven volgde het debat en de stemming in de Eerste Kamer over de Donorwet. Ze is blij dat de wet is aangenomen omdat het zoveel meer hoop en perspectief biedt.
Goede campagne
Nu is het volgens Dijkstra vooral nodig om snel met een goede campagne te komen. "Want ik heb wel gemerkt hoeveel onduidelijkheden er zijn bij mensen over wat het allemaal inhoudt."
Ze vervolgt: "Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken. Daarom is het ook nodig dat er een goede voorlichtingscampagne komt."
Tegen mensen die op een orgaan wachten, zegt Dijkstra: "Het gaat nog wel even duren voor het resultaat gaat opleveren. Maar dat weten die mensen ook goed. Dit geeft wel perspectief voor de toekomst. Mensen zullen nog even geduld moeten hebben." De nieuwe wet gaat in 2020 in.
Nieuwe Donorwet: dit is het plan:
Iedereen straks standaard donororgaan, Senaat stemt voor Donorwet