Politiek

Frits Wester over aftreden Zijlstra: 'Leugen was écht niet meer recht te praten'

13 februari 2018 18:40 Aangepast: 13 februari 2018 19:27
Halbe Zijlstra vertrekt. Beeld © ANP

Volgens politiek commentator Frits Wester voelde Halbe Zijlstra wel aan dat hij dit debat niet meer kon overleven. "Zijn leugen was niet meer recht te praten. Er was meer één weg, de weg naar de uitgang."

Een zwaar geëmotioneerde Halbe Zijlstra verraste door, nog voordat het debat begon, te zeggen dat hij opstapte. Volgens politiek commentator Frits Wester was het wel duidelijk dat hij dit debat niet meer kon overleven: "Zijn geloofwaardigheid was zo zwaar in het geding dat het bijna niet meer te herstellen was in een debat of eventueel in de tijd."

Onder vuur te liggen

Zijlstra kwam zwaar onder vuur te liggen nadat hij had gelogen over een ontmoeting met Poetin in 2006. "Dat was onverstandig. Dat had ik niet moeten doen. Dat spijt me", zei hij daar gisteren over.  Ook bleek de bron die Zijlstra citeerde, oud-topman Jeroen van der Veer, niet letterlijk te zijn geciteerd. Zijlstra bleek er een eigen interpretatie aan te hebben gegeven, bleek uit een rondgang van RTL Nieuws. 

Laatste woorden van Halbe Zijlstra

 

Volgens Frits Wester groeide vanaf gisteravond ook binnen de coalitie de twijfel of hij nog wel door kon. "Niet alleen omdat hij een fantasieverhaal had opghangen, maar ook omdat het verhaal dat hij gebruikte om zijn bron te beschermen achteraf verkeerd en te vrij was geïnterpreteerd. Dan rest je maar één weg: zo snel mogelijk de weg naar de uitgang."

Wester vervolgt: "Als Zijlstra het debat wél zou overleven dan zou hij de komende jaren aangeschoten wild zijn. Als het over nepnieuws zou gaan, zou Zijlstra volledig monddood zijn."

Vervelend verhaal voor de VVD

Volgens Wester is dit voor de VVD een heel vervelend verhaal. "Deze hele affaire komt, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, op een slecht moment voor de partij. Dan is het toch beter om door te hakken, in plaats van door te modderen."

Minister Sigrid Kaag neemt voorlopig de taken van Zijlstra waar. Premier Rutte liet weten de komende weken de tijd te nemen om een goede opvolger te vinden. 

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore