Politiek

SP-senator kwam niet naar stemming Donorwet: 'Ik kon gewoon niet kiezen'

13 februari 2018 18:04 Aangepast: 27 februari 2018 07:02
Arda Gerkens kwam niet bij de stemming vandaag.

SP-senator Arda Gerkens stond voor zo'n duivels dilemma, dat ze niet naar de stemming van de Donorwet is gekomen. "Voor mijn partij wilde ik voor de wet stemmen. Maar persoonlijk ben ik tegen. Ik hou van mezelf én van mijn partij. Ik kwam er gewoon niet uit."

Vandaag stemde een nipte meerderheid voor een nieuw donorregistratiesysteem. Onder de nieuwe wet zijn mensen die geen keuze maken automatisch donor. Nabestaanden houden wel het laatste woord.

Wikken en wegen

SP-senator Arda Gerkens heeft na dagenlang wikken en wegen besloten om niet naar de stemming te komen. "Ik kwam er gewoon niet uit. Tot op het laatste moment wist ik niet wat ik moest stemmen." Daarom heeft ze samen met haar partij het besluit genomen om weg te blijven vandaag. "Ik ben heel blij dat ik dit met mijn partij kon beslissen."

De hele SP-fractie is voor de nieuwe Donorwet. Maar persoonlijk is Gerkens tegen de wet. "Het is wat ik voel en hoe ik het ervaar." Ze vervolgt: "Ik hou van mijn partij en van mezelf, dus ik stond voor een duivels dilemma." Gerkens heeft er nog alles aan gedaan om wel tot een mening te komen. "Ik heb er heel veel over gepraat. Met voor- en tegenstanders en met mijn eigen partij. Maar ik kwam er niet uit. Tot het laatste moment is er die enorme twijfel." 

Vrede mee

Overigens had Gerkens de uitslag van de wet niet kunnen veranderen. Of ze nu voor of tegen had gestemd; het had niet uitgemaakt.

De SP-senator heeft er vrede mee dat de nieuwe wet er komt. "Dit is een politiek besluit geweest. Dat is goed." Of ze spijt heeft van haar afwezigheid? "Nee. Het besluit om niet te komen naar de stemming, doet het meest recht aan het enorme dilemma waarvoor ik stond."

Donorwet: dit is het nieuwe plan:

Dit gaat er veranderen onder de nieuwe wet.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore