Politiek

SP-senator die moeite heeft met donorwet, blijft weg bij stemming

13 februari 2018 15:55 Aangepast: 27 februari 2018 04:16
Arda Gerkens van de SP (archieffoto) Beeld © ANP

SP-senator Arda Gerkens is niet komen opdagen voor het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Omdat ze moeite heeft met de nieuwe wet, heeft ze uit eigen beweging besloten thuis te blijven.

Dat heeft senator Bob Ruers van de SP bevestigd aan RTL Nieuws. Volgens de laatste berichten was de SP unaniem vóór de D66-wet. De weggebleven senator had daarentegen moeite met de wet en zou naar verwachting tegen willen stemmen.

Gerkens is niet bereikbaar voor commentaar.

'Vaker voor'

Volgens politiek commentator Frits Wester komt het vaker voor dat een senator niet komt opdagen voor een stemming. "Senatoren blijven wel vaker weg voor een stemming. Je kunt niet neutraal stemmen. Zolang je de overweging van iemand niet kent, is het moeilijk om er een oordeel over te hebben."

Het is de bedoeling dat de Eerste Kamer vanmiddag eindelijk gaat stemmen over de nieuwe wet, waarbij mensen automatisch donor zijn als ze niets hebben ingevuld. Deze groep mensen komt te boek te staan als 'geen bezwaar.'  De fractie van 50Plus liet gisteravond weten de knoop te hebben doorgehakt over de donorwet. Eén senator zal voor het D66-plan van Kamerlid Pia Dijkstra gaan stemmen, eentje tegen.

Dit gaat veranderen in de nieuwe wet:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore