Politiek

Patiënten zijn op van de zenuwen: stemt Senaat voor de donorwet?

13 februari 2018 08:30 Aangepast: 13 februari 2018 13:46
Pia Dijkstra, initiatiefnemer voor de nieuwe wet, zal hard strijden voor haar donorwet Beeld © ANP

Longpatiënt Patricia van Corven heeft vannacht geen oog dichtgedaan. Het is de bedoeling dat de Senaat vandaag over de nieuwe donorwet gaat stemmen. Patricia ziet de nieuwe wet als haar laatste hoop, maar de uitslag zal tot op het laatste moment razend spannend blijven.

De 57-jarige Patricia heeft de longziekte COPD en staat vier jaar op de wachtlijst voor donorlongen. Ze heeft moeite met ademen, lopen gaat nauwelijks meer en ze kan alleen naar buiten met haar rolstoel of scootmobiel. "De nieuwe donorwet geeft hoop. Ik ben ontzettend zenuwachtig en hoop zo ontzettend dat de wet er gaat komen."

Het is de bedoeling dat de Eerste Kamer vandaag eindelijk gaat stemmen over de nieuwe wet, waarbij mensen automatisch donor zijn als ze niets hebben ingevuld. Deze groep mensen komt te boek te staan als 'geen bezwaar.'  De fractie van 50Plus liet gisteravond weten de knoop te hebben doorgehakt over de donorwet. Eén senator zal voor het D66-plan van Kamerlid Pia Dijkstra gaan stemmen, eentje tegen.

Tegenslag

Of er een meerderheid is voor de nieuwe wet, is tot op het laatste moment moeilijk om te zeggen. Een aanpassing van de PvdA over de rol van nabestaanden, die aanvankelijk op instemming kon rekenen van de indieners van de donorwet, werd afgezwakt. En dat kan de uitkomst van de stemming beïnvloeden.

Bij PvdA-senatoren bestond vrees dat in de nieuwe wet nabestaanden geen zeggenschap hadden over het besluit om organen van familieleden te doneren. Daarom was er via een motie een aanpassing in de wet bedongen. Door die motie krijgen nabestaanden echt het laatste woord. Die aanpassing was voor veel Eerste Kamerleden essentieel om in te stemmen met de hele donorwet. Maar een belangrijke zinsnede werd geschrapt, slechts enkele dagen vóór de cruciale stemming, omdat de afspraken teveel afwijken van het oorspronkelijke plan.

Nieuwe donorwet: dit is het plan

In deze video legt politiek verslaggever Fons Lambie uit hoe het zit met de donorwet.

Spanning tot op het laatste moment

Miniatuurvoorbeeld

Omdat de motie wordt aangepast moet vandaag het debat over de donorwet worden heropend. Dat kan in een korte derde termijn zijn en dan kan er alsnog worden gestemd. Maar het kan ook zijn dat partijen nog bedenktijd willen. Dan moet de stemming worden uitgesteld. Kortom, het blijft spannend tot laatste moment.

Patricia gaat het debat op de voet volgen. "En met mij vele anderen die op een donororgaan wachten", zegt ze. "Ik heb veel contact met mensen zoals ik. We vinden het allemaal heel spannend vandaag. Ik heb liever vandaag nog dan morgen dat die wet er komt." Ze besluit: "De afgelopen 14 dagen zijn er zes mensen overleden omdat er te laat een orgaan voor hen kwam. De nieuwe wet geeft hoop op meer organen. Een reden om te blijven knokken."

Anjo maakte orgaandonatie van dichtbij mee: 'Ik wil nu zelf geen donor meer zijn'

In 2009 verloor Anjo haar man. Ze stemde toen in met orgaandonatie, maar schrok van de impact dat dit op haar had. 

Meer op rtlnieuws.nl
Tegenslag voor nieuwe donorwet: rol van de nabestaanden toch weer afgezwakt

`