Politiek

Halbe Zijlstra: 'Ik ben dom geweest, daarvoor zeg ik sorry'

12 februari 2018 15:00 Aangepast: 26 februari 2018 19:56
Halbe Zijlstra.

"Dit zal mijn geloofwaardigheid niet bevorderen. Wat ik heb gedaan, is dom geweest." Dat zegt Halbe Zijlstra in een reactie tegen RTL Nieuws nadat bekend was geworden dat hij heeft gelogen over een bezoek aan het buitenhuis van de Russische president Poetin.

De minister van Buitenlandse Zaken geeft toe dat hij het verhaal over Poetins ambities voor 'een groot Rusland' op een andere manier had moeten brengen. "Ik had het niet op mezelf moeten betrekken. De methode die ik heb gebruikt, is dom geweest. Maar wat ik heb gezegd, de inhoud, die klopt."

Verzon anekdote

De minister van Buitenlandse Zaken verzon dat hij in 2006 een ontmoeting had met de Russische president Poetin. "Ik deed dit om een groot politiek belang naar buiten te brengen. De manier waarop ik dat heb gedaan was dom."

Of hij door zijn leugen nog wel geloofwaardig is? Er liggen voor Nederland gevoelige dossiers op tafel in de gesprekken met de Russen, zoals het dossier rond vliegramp MH17. "Dit zal mijn geloofwaardigheid niet bevorderen. Maar mijn verhaal klopt. Ik ga morgen het debat met de Kamer aan."

De Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd en debatteert morgen over de kwestie. Sinds het nieuws bekend is, slijpt de oppositie de messen. Alle oppositiepartijen willen een debat, Forum voor Democratie wil dat Zijlstra opstapt. 

Zijlstra door het stof: "Het was dom en het spijt me."

Premier Rutte

De coalitiepartijen vinden vooralsnog dat Zijlstra kan aanblijven. Premier Mark Rutte, die langer wist dat Zijlstra had gelogen over het bezoek aan Poetin, vindt dat zijn partijgenoot nog geloofwaardig is. Wel noemt hij het 'onverstandig' dat de minister van Buitenlandse zaken net deed alsof hij zelf in 2006 bij de Russische president was.

Volgens politiek commentator Frits Wester is die steun van de coalitiepartijen 'gewoon voor de bühne en voor de lieve vrede'. "Zijn geloofwaardigheid heeft een enorme deuk opgelopen door dit fantasieverhaal", zegt Wester. "Als het gaat om het verspreiden van nepinformatie vanuit het buitenland heeft hij zichzelf compleet monddood gemaakt. Nepnieuws is een belangrijk thema. Als hij er als minister nu iets over zegt, kunnen we hem niet meer serieus nemen. Dat maakt het functioneren zo ingewikkeld dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden."

Reactie Stichting MH17

Piet Ploeg, bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17: "Het is een politiek issue. Dit staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp met MH17. Daar heeft Zijlstra niets over te vertellen. Wij houden vast aan het JIT-onderzoek, het  Joint Investigation Team. Maar politieke onrust is natuurlijk nooit goed. Maar de suggestie moet niet gewekt worden dat dit gevolgen heeft voor het onafhankelijke onderzoek. De verhoudingen zijn toch al niet goed met Rusland."

Zo loog Zijlstra over Poetin:

Meer op rtlnieuws.nl
Coalitie staat achter Zijlstra, maar geloofwaardigheid krijgt een deuk

`