Politiek

'2,1 miljard voor de verpleeghuizen staat ter discussie'

10 februari 2018 11:06 Aangepast: 26 februari 2018 02:47
Beeld © ANP

Het is volgens de Volkskrant nog maar de vraag of de 2,1 miljard euro voor extra verpleeghuizen er wel gaat komen. Door nieuwe kwaliteitseisen in verpleeghuizen wordt mogelijk een deel aan investeringen teruggedraaid. Volgens minister Hugo de Jonge gaat het geld er wel gewoon komen.

De nieuwe normen voor de personeelsbezetting gaan eind dit jaar gelden.Dat kan gevolgen hebben voor het extra geld dat naar verpleeghuizen zou gaan en besteed zou moeten worden aan personeel.  

Uit documenten die de Volkskrant kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) blijkt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid dit niet hebben zien aankomen.

Minister ontkent

Minister Hugo de Jonge ontkent op twitter het verhaal: "Nee hoor. Het extra geld voor verpleeghuizen staat gewoon klaar om goed besteed te worden. De 2,1 miljard extra was de uitkomst van de berekening van de kosten van het nieuwe kwaliteitskader. Nu geen aanleiding om te veronderstellen dat die kosten anders gaan worden."

Miljardeninvestering

Oud-PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn maakte zich destijds hard voor de extra miljardeninvestering, maar bronnen rond de huidige regering denken dat CDA, D66 en ChristenUnie een deel van de investeringen willen terugdraaien.

Van Rijn dwong de extra investeringen destijds af, mede onder invloed van het zorgmanifest van Hugo Borst en Caren Gaemers.

Dit doet kabinet Rutte III voor de zorg:

Meer op rtlnieuws.nl:
Extra verpleeghuizen moet naar personeel, anders teruggevorderd

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore