Ga naar de inhoud
Politiek

Baudet beschuldigt kritische partijgenoten in mail van 'ondoordacht geklooi'

Thierry Baudet (FVD) en Theo Hiddema staan de pers te woord. Beeld © ANP

Partijleider Thiery Baudet heeft in een e-mail hard uitgehaald naar kritische (ex-)partijgenoten van Forum voor Democratie. In de gepeperde mail verwijt Baudet hen onder meer 'politiek amateurisme'.

"Het ondoordachte provinciale geklooi van de afgelopen dagen brengt alleen maar schade toe aan FvD en zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders", schrijft Baudet in de mail (zie kader hieronder) die vannacht werd gestuurd. 

'Unieke synergie'

In zijn mail schrijft Baudet dat FvD ​'een ongekend succes in de politieke geschiedenis van ons land' is. Over de basis van dat succes bestaat volgens Baudet geen twijfel. "Dat komt zonder enige twijfel door de unieke synergie die ik heb met mijn mede-oprichter Henk Otten." 

Voor iedereen die het niet met 'deze lijn' eens is, heeft Baudet een advies: zeg het lidmaatschap op en richt een eigen partij op.  

'Geen gesprek 

De mail is gericht aan Arthur Legger, die deze week samen met twee partijgenoten in een brief aan Baudet om meer interne democratie vroeg. Legger hoeft niet op een gesprek te rekenen, laat Baudet weten in zijn mail. "Er komt geen gesprek met jullie over jullie 'ideeën' en 'eisen'. De belangen die spelen zijn daarvoor veel te groot en de agenda die wij hebben is daarvoor veel te belangrijk."

Legger bevestigt aan RTL Nieuws dat hij de mail van Baudet afgelopen nacht heeft ontvangen. "Ik betreur zowel de inhoud van de mail als de toonzetting."

De mail van Thiery Baudet 

Beste Arthur en anderen,

Vanavond hebben jullie bij RTL Late Night gezien waar jullie naïeve politieke amateurisme toe leidt.

Het ondoordachte provinciale geklooi van de afgelopen dagen brengt alleen maar schade toe aan FVD, en zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders.

Jullie overzien misschien 1% van het werk dat wij doen en de afwegingen die wij ieder uur moeten maken. We staan op 15 zetels in de peilingen en hebben meer dan 23.000 leden. Een ongekend succes in de politieke geschiedenis van ons land. Dat komt zonder enige twijfel door de unieke synergie die ik heb met mijn mede-oprichter Henk Otten. Zonder hem zouden we hier nooit zijn gekomen. Zonder hem zal dit project stranden.

Dat weten de werkelijke krachten die de bestaande macht in Nederland vormen ook. Zij komen volop tegen ons in beweging. En met zijn gestook speelt voormalig VVD-partijbaron Robert de Haze Winkelman hen op bizarre wijze in de kaart.

Hoe langer deze gekkigheid voortduurt, hoe groter de schade voor FVD wordt.

Nogmaals: de provinciale uitbouw van onze partij is NIET gestopt. Maar wordt op andere wijze voortgezet. Via vijf regio’s om het organisatorisch beter te stroomlijnen.

Jullie zijn allen van harte uitgenodigd om je aan te melden bij de coördinator in je regio. We zien elkaar dan weer bij een van de vele bijeenkomsten die spoedig in het hele land worden georganiseerd.

Maar er komt geen gesprek met jullie over jullie “ideeën” en “eisen”. De belangen die spelen zijn daarvoor veel te groot en de agenda die wij hebben is daarvoor veel te belangrijk.

Wij hebben nu de kans om ECHT iets te veranderen in Nederland. Dit laten we niet mislukken door politiek amateurisme en onbezonnen ego’s die de gevolgen van hun acties niet overzien.

Wie het niet met deze lijn eens is adviseer ik om zijn lidmaatschap op te zeggen en een eigen partij op te richten.

Mede namens Theo Hiddema, alle fractiemedewerkers, Annabel Nanninga, de voltallige lijst Amsterdam, het campagne-team Amsterdam, de voorzitter van het wetenschappelijk bureau Paul Cliteur, alle regio-coördinatoren, de mensen op het partij-kantoor en mijn mede-bestuursleden Rob Rooken en Henk Otten,

Thierry Baudet

Kritiek stapelde op

Afgelopen week stapelde de kritiek van (ex-)partijleden op de partijtop zich op. De gezamenlijke kritiek was dat de partij niet democratisch genoeg zou zijn. Vandaag zei Susan Teunissen haar lidmaatschap op. Teunissen stond bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar op plaats drie van de lijst van de partij. 

De partij kwam vandaag met een nieuwe reactie op de kwestie. Volgens de FvD is 'vooral in de media enige ophef gecreëerd over 'onrust' bij Forum voor Democratie'. Er is ook geen sprake van interne verdeeldheid, wordt benadrukt. "Een beperkt aantal van tien tot maximaal twintig van de 23.000 leden heeft onvrede geuit over de partij-organisatie, en journalisten sprongen daar bovenop. Geen van deze leden vervult op dit moment een rol van betekenis binnen de partijorganisatie van FvD."

Meer op rtlnieuws.nl: