Politiek

'Fuck de koning' is binnenkort misschien niet meer strafbaar

07 februari 2018 19:25 Aangepast: 24 februari 2018 14:58
Beeld © ANP

Het lijkt erop dat de Tweede Kamer het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden gaat schrappen. Een meerderheid van SP, GroenLinks, PvdA en PVV is zeker vóór het wetsvoorstel van D66.

De Kamer spreekt er morgen over. De VVD heeft nog geen besluit genomen, maar staat er niet per se afwijzend tegenover. Als het verbod op majesteitsschennis wordt geschrapt, verdwijnt ook de hogere straf op belediging van politici en topbestuurders. Voor belediging van de koning gaat dezelfde straf gelden als voor belediging van 'gewone' mensen. Gewone ambtenaren en rechters blijven wel extra beschermd.

Zelf aangifte doen

De coalitie is verdeeld over de kwestie. Indiener D66 staat daar tegenover het CDA. Kamerlid Chris van Dam van het CDA wil voorkomen 'dat de koning straks zelf op de fiets aangifte moet gaan doen'. De VVD heeft nog geen definitief standpunt. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wil dat de koning nog wel enige bescherming houdt.

Kamerlid Gidi Markuszower van de grootste oppositiepartij PVV noemt het 'sympathiek' om 'de vrijheid van meningsuiting' uit te breiden. Hij vindt het wel 'scheef' dat de koning straks niet meer extra wordt beschermd terwijl aan de positie van rechters niets verandert.

Gevangenisstraf

Mensen die de koning beledigen, riskeren op dit moment een celstraf van maximaal vijf jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven kwam in 2016 met een initiatiefwetsvoorstel. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Hij liet eerder weten dat het verbod niet zo'n dode letter is als soms wordt gedacht. In 2016 kreeg een man van 44 uit Kampen nog een gevangenisstraf van dertig dagen, waarvan zestien voorwaardelijk, voor het beledigen van koning Willem-Alexander.

'Iedereen is gelijk

Behalve het uitschelden van de koning op zijn Facebookpagina, plaatste de man ook een bewerkte foto van een executie waarbij het hoofd van één van de slachtoffers was vervangen door het hoofd van de koning. Verhoeven zei over de actie: "Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs. Maar voor D66 is iedereen gelijk voor de wet, daarom vinden wij niet dat er een apart wetsartikel moet zijn dat de koning hiertegen beschermt."

Als het voorstel wordt aangenomen, kan de koning volgens Verhoeven 'net als iedere andere Nederlander zelf aangifte doen', zei hij destijds.

Meer op rtlnieuws.nl:

`