Ga naar de inhoud
Politiek

Kritiek Forum-leden op partijtop stapelt zich op: 'Ze bouwen zelf een partijkartel'

Thierry Baudet (FVD) en Theo Hiddema staan de pers te woord Beeld © ANP

De onvrede binnen het Forum voor Democratie is niet gaan liggen. Ook vandaag ligt partijleider Thierry Baudet onder vuur van zijn eigen leden.

Roel Mooijekind stond namens de partij op de kandidatenlijst (nummer 22) voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij werkte een halfjaar op het FvD-partijkantoor in Amsterdam. Daar was hij één van de leden die werkten aan de opbouw van de partij in de regio, vertelt hij aan RTL Nieuws.

'Ver-PVV-isering van de partij'

Mooijekind wil nu zijn verhaal doen. Het gaat de verkeerde kant op met de partij, en het partijbestuur houdt zich volgens Mooijkind doof voor kritiek. "Het partijbestuur heeft in december in één keer de stekker uit het regionale project getrokken. Ik begrijp dat wantrouwen van het bestuur en Baudet tegenover de eigen leden niet."

Ook Mooijekind hekelt het gebrek aan democratie binnen de partij. "Als je als partij meer democratie predikt, is het wel een heel slechte zaak dat leden niets te zeggen hebben. Het partijbestuur wil totale controle, het is de ver-PVV-isering van de partij. Ze bouwen zelf een partijkartel. De leden zijn niet meer dan donateurs van de Facebookpagina van de heer Baudet."

'Schrikbewind in partij'

Mooijekind staat volledig achter de kritiek die andere FvD-leden eerder deze week al uitten. Die kritiek kwam naar buiten toen het partijbestuur twee leden uit de partij had gezet omdat ze 'de macht zouden willen overnemen'. De twee leden, Robert de Haze Winkelman en Betty-Jo Wevers, lieten direct van zich horen. Zo zei De Haze Winkelman dat de partij die 'zegt de democratie te willen herstellen' in de eigen partij een 'schrikbewind' voert.

Gisteren sloten drie prominente partijleden zich aan bij de kritiek van de twee geroyeerde leden. Ze deden een oproep voor meer interne democratie. Vandaag doet voormalig kandidaat-Kamerlid en miljonair Kees Eldering ook nog zijn beklag in De Telegraaf. Hij heeft zijn lidmaatschap in december al opgezegd. Eldering, die geld in de partij zou hebben gestoken, is vooral kritisch op penningmeester Henk Otten. "Mensen die een andere mening hebben, worden door hem uitgescholden, en hij probeert de partij alleen te runnen." 

Miniatuurvoorbeeld

Fractievoorzitter Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie in november. Foto: ANP.

Baudet: verhaal ongefundeerd

Partijleider Thiery Baudet reageerde gisteren op de kritiek. Hij benadrukte dat het partijbestuur wel degelijk openstond voor kritiek. Op de site van de partij noemt Baudet het verhaal van De Haze Winkelman 'ongefundeerd'

Ook verdedigde de partijleider zijn penningmeester, die volgens hem van 'onschatbare waarde' is. "Het partijbestuur zal in de huidige samenstelling leiding blijven geven aan Forum voor Democratie. Ook druk vanuit de media zal dit niet veranderen."Een woordvoerder laat weten dat het partijbestuur het voorlopig bij deze reactie houdt. 

Mooijekind is niet te spreken over die reactie. "De reactie van Baudet op de kritiek is uitermate zwak. Hij doet net alsof er geen probleem is." De Haze Winkelman liet gisteren al weten dat het 'probleem alleen maar groter wordt'. "De boodschappers worden onthoofd, dat helpt niet." 

De achterban

Forum voor Democratie haalde bij de verkiezingen vorig jaar twee zetels in de Tweede Kamer. In de vandaag uitgekomen Peilingwijzer staat de partij op 11 tot 15 zetels. De aanhang van FvD bestaat vooral uit voormalig PVV-, VVD-, en iets minder mate CDA-stemmers, zei opiniepeiler Maurice de Hond in november tegen RTL Nieuws. "Mijn indruk is dat de overstappers van de PVV vooral vinden dat Wilders een beetje sleets is geworden. Deze groep is na dik tien jaar PVV toe aan iets nieuws. Verder valt op dat de gemiddelde Forum-kiezer wat jonger is (25-45) dan de PVV-aanhang (40-60), en wat hoger opgeleid. De overstappers van de VVD zaten daar al aan de rechterkant van de partij, maar vonden de PVV geen optie. Het Forum vinden zij wel een goed alternatief." 

Meer op rtlnieuws.nl: