Politiek

Klaver wil debat over uitspraak Hiddema: 'Alle kenmerken van racisme'

06 februari 2018 12:12 Aangepast: 24 februari 2018 02:26
Thierry Baudet praat met Jesse Klaver op Prinsjesdag. Beeld © ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een debat aangevraagd over een uitspraak van Theo Hiddema. Het Forum voor Democratie-Kamerlid liet zich in De Telegraaf uit over een verband tussen IQ en volkeren.

UPDATE: Kamer niet in debat over uitspraak Hiddema

In de krant werd Hiddema gevraagd naar een uitspraak van partijgenoot Yernaz Ramataursing, de nummer 2 op de kandidatenlijst van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Ramataursing zei in 2016 dat we 'door IQ-testen het gemiddelde IQ van bevolkingen weten'. "En wat blijkt? Er is een verschil in IQ tussen volkeren."

'Wat is daar mis mee?'

Hiddema nam in De Telegraaf geen afstand van die uitspraak: "Nou, wat is daar nou weer mis mee? Dat is allang bewezen. Dat is wetenschap". 

Bij Klaver is de uitspraak van Hiddema in het verkeerde keelgat geschoten. "Deze uitspraken zijn verwerpelijk, on-Nederlands en hebben alle kenmerken van racisme. Dit is niets iets wat we onweersproken kunnen laten."

Ollongren vs. Baudet

Over de uitspraak van Ramataursing ontstond vorige week ophef. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zei vrijdagavond dat het Forum voor Democratie in het bedreigen van 'kernwaarden van de democratie' verder gaat dan de PVV.

Ze nam het Baudet kwalijk dat hij geen afstand heeft genomen van de uitspraak van Ramataursing. "Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras."

'Tolerant, democratisch Nederland'

Een dag later deed Baudet aangifte tegen Ollongren. Hij gaf een statement in Amsterdam. "Racisme is het beoordelen van mensen op hun uiterlijk en afkomst en dat doen wij op geen enkele wijze en we verwerpen dat ten stelligste. Wij staan voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn en niet ras, sociale klasse, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid."

D66, GroenLinks en de PvdA in Amsterdam willen niet  samenwerken met FVD na de verkiezingen vanwege de uitspraak van Ramataursing.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore