Ga naar de inhoud
Politiek

Baudet zet oud-VVD'ers uit partij om 'dreigementen en kwaadsprekerij'

Beeld © ANP

Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, heeft twee voormalige politici van de VVD uit de partij gezet omdat zij de macht zouden willen overnemen.

Ex-senator Robert de Haze Winkelman en voormalig Statenlid Betty Jo Wevers zouden volgens een verklaring van FvD op 'oneigenlijke wijze en door dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen'.

Onacceptabel gedrag

Dat gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel, laat de partij weten. Baudet zou het besluit samen met het partijbestuur hebben genomen. De twee ex-VVD'ers hielpen bij de selectie van de kandidaten voor de lijst van Forum voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

FvD zegt lering te hebben getrokken van de problemen bij 'andere democratische vernieuwingsbewegingen'. Dit besluit was onvermijdelijk, meldt FvD, 'ter bescherming van de integriteit van de partij en de verdere uitbouw van de partijorganisatie'.

Schrikbewind

De Haze Winkelman, oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, reageert via Twitter op het royement. "Op deze wijze en met deze mensen gaat FvD het niet redden, ik zeg dat met grote spijt. Angst en wantrouwen tegen je eigen leden gaat een goede uitbouw in de weg staan. De ingezette uitbouw van de partij is stopgezet in december en alles is gecentraliseerd bij het 3-mans bestuur."

Volgens de geroyeerde FvD'er voert de partij die 'zegt de democratie te willen herstellen' in de eigen partij een 'schrikbewind'. Ieder lid dat iets wil bijsturen. zou meteen worden weggezet als vijand van de partij. "Zelfs als dat de meest loyale leden zijn. Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie."

Bedreigend

Wevers zegt haar royement via een persbericht te hebben meegekregen. "Blijkbaar is het pleiten voor meer interne democratie te bedreigend voor een 'democratische' partij", twittert zij.

Kamerleden: waar is Thierry Baudet?

FvD-leider Baudet had de mond vol van bestuurlijke vernieuwing, zeggen zijn politieke tegenstanders, maar ontbreekt bij cruciale debatten.