Ga naar de inhoud
Politiek

Baudet doet aangifte tegen Ollongren wegens smaad en laster

Thierry Baudet en Theo Hiddema tijdens de persconferentie in Amsterdam. Beeld © ANP

Thierry Baudet heeft vanochtend aangifte gedaan tegen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wegens smaad en laster. Ze maakt zich schuldig aan 'demonisering van een volksvertegenwoordiger', vindt de leider van Forum voor Democratie.

Op een persconferentie in Amsterdam zei Baudet dat Ollongren daarmee 'een strafrechtelijke grens overschrijdt'. "Racisme is het beoordelen van mensen op hun uiterlijk en afkomst en dat doen wij op geen enkele wijze en we verwerpen dat ten stelligste. Wij staan voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn en niet ras, sociale klasse, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid."

Bij de bijeenkomst was ook zijn fractiegenoot Theo Hiddema aanwezig, die hem als advocaat bijstaat. Hij denkt dat de zaak 'met enige spoed' in behandeling zal worden genomen. Baudet wilde verder niet ingaan op vragen.

'Baudet moet politiek debat aangaan'

Ollongren zei gisteren in Nijmegen tijdens de zogeheten Burgemeester Dales Lezing dat Forum voor Democratie, de 'nieuwste afsplitsing van het populisme', verder gaat 'waar Wilders ophoudt'. Baudets partij 'lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat'.

Ollongren vindt dat Baudet deze week afstand had moeten nemen van de uitspraak van een partijgenoot dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen. "Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras."

Vanochtend liet de minister weten dat het Baudet vrij staat om aangifte te doen. "Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore