Politiek

Thierry Baudet doet aangifte tegen minister Ollongren

03 februari 2018 12:05 Aangepast: 23 februari 2018 03:28
Thierry Baudet

Thierry Baudet doet aangifte tegen minister Ollongren, die de leider van Forum voor Democratie gisteren in een lezing verweet verder te gaan waar de PVV ophoudt.

Baudet twitterde een foto waarop hij te zien is met fractiegenoot Theo Hiddema: "Bij het politiebureau om aangifte te doen tegen de minister van Binnenlandse Zaken." Hiddema treedt op als zijn advocaat. Ze zullen de aangifte om 12.30 uur toelichten tijdens een persconferentie in Amsterdam. 

Praten over rassen

Miniatuurvoorbeeld

Ollongren zei gisteren in Nijmegen tijdens de zogeheten Burgemeester Dales Lezing dat Forum voor Democratie, de 'nieuwste afsplitsing van het populisme', verder gaat 'waar Wilders ophoudt'. Baudets partij 'lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat'.

Ollongren vindt dat Baudet deze week afstand had moeten nemen van de uitspraak van een partijgenoot dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen. "Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras."

Kandidaat-raadslid

De omstreden uitspraak werd gedaan door Yernaz Ramautarsing. Hij staat op plek 2 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Vanochtend liet Ollongren weten dat het Baudet vrij staat om aangifte te doen. "Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open." Volgens haar woordvoerder heeft de minister in de lezing vooral willen stilstaan bij het belang van artikel 1 van de Grondwet, waarin discriminatie op welke grond dan ook wordt verboden. Dat wetsartikel staat volgens Ollongren onder druk, onder meer door aanvallen vanuit de populistische hoek.

Kamerleden: waar is Baudet?

Thierry Baudet werd politicus van het jaar. Maar zijn politieke tegenstanders hebben kritiek op zijn afwezigheid in de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore