Politiek

Oekraïne wil lid worden van de EU: 'Wij zijn een aanwinst voor Europa'

02 februari 2018 20:20 Aangepast: 03 februari 2018 13:03
De Oekraïense minister Pavlo Klimkin tijdens het interview met RTL Nieuws.

Oekraïne wil lid worden van de EU. Dat zegt minister Pavlo Klimkin, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, tegen RTL Nieuws. Ook sprak Klimkin met Halbe Zijlstra over de ramp met MH17. "We kennen alle daders, we weten wie erachter zit", aldus de Oekraïense minister.

 "Onze toekomst is een Europese toekomst", zegt minister Klimkin tegen RTL Nieuws-verslaggever Fons Lambie. "Wij worden lid van de Europese Unie. Of het nog een paar jaar duurt of nog langer, is een andere kwestie. Maar onze bestemming is Europa."

Nederland zei 'nee'

Volgens hem is het associatieakkoord wel degelijk de eerste stap naar dat lidmaatschap. In april 2016 stemde Nederland tijdens een referendum tegen het associatieakkoord. Dat verdrag gaat voornamelijk over handel, maar werd door de Oekraïners ook vaak als opstapje gezien richting het EU-lidmaatschap. Klimkin: "Nu is het juridische basis om alle Europese hervormingen door te voeren. Onze ambitie is een Europees en democratisch Oekraïne."

'We willen volledig lid worden'

Ondanks de 'nee-stem' bij het referendum kwam het akkoord er toch, nadat premier Rutte een bijlage in Brussel regelde.

Rutte benadrukte toen dat dit akkoord niet leidde naar toetreding tot de EU. "Dit associatieverdrag kan geen opstapje zijn naar lidmaatschap van de EU. En dat zal het in de toekomst ook niet zijn", zei de premier in 2016. Klimkin wil ook toetreden tot het Schengen-gebied en de douane-unie. "We willen volledig lid worden. Wat nodig is van ons, is onze toewijding en politieke wil. Wat nu nodig is van jullie kant, is steun. Niet voor het lidmaatschap of andere gevoelige kwesties, maar echt voor onze toekomst."

Miniatuurvoorbeeld

Verslaggever Fons Lambie (l) met minister Klimkin

Duurt nog jaren 

Oekraïne wil lid worden van de EU omdat lidmaatschap allerlei voordelen met zich meebrengt. Oost-Europese landen die eerder toetraden, werden in korte tijd een stuk rijker.

Dat het ook gebeurt, lijkt onwaarschijnlijk. Het land is nog lang niet klaar om lid te worden omdat er nog aan allerlei criteria moet worden voldaan, zoals bestrijding van corruptie en economische criteria. Juist op corruptiegebied gaat het de laatste tijd in Oekraïne de verkeerde kant op, waarschuwde onlangs nog de EU zelf. Dat erkent Klinkin ook: "Corruptie is een serieus probleem. We vechten tegen corruptie met een nieuw systeem, met een nieuwe anti-corruptieaanklager. Bijna elke dag wordt er iemand gearresteerd, maar we moeten het nog beter doen. Er is geen kans voor onze toekomst, als we niet vechten tegen corruptie."

MH17

Minister Klimkin sprak vanmiddag met minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Dat gesprek ging ook over MH17. "Ik kan geen commentaar geven op het onderzoek, want anders zullen de Russen dat misbruiken. Natuurlijk heb ik mijn persoonlijke hoop dat er snel duidelijkheid komt. We kennen alle daders, we weten wie erachter zit." 

Of er dit jaar al duidelijkheid komt, weet Klimkin niet. "We moeten diegenen vinden die dit hebben gedaan. De personen die de opdracht hebben gegeven, maar ook het bewijs dat Rusland als staat erachter zit." 

Luchtruim

Oekraïne kreeg ook veel kritiek op het openhouden van het luchtruim, waardoor passagiersvliegtuigen boven een oorlogsgebied bleven vliegen. "Die vraag moet je stellen aan onze luchtruimspecialisten. Hoe kun je theoretisch verwachten dat er zulk geavanceerd luchtafweergeschut in het gebied zou zijn? Niemand kon voorspellen dat dit kon gebeuren. Ook boven andere conflictgebieden is het luchtruim opengebleven."

Rusland levert geen onderdanen uit. De kans dat daders bij verstek worden veroordeeld, is groot. Maar, zegt Klimkin: "Kunt u zich het Joegoslavië Tribunaal nog herinneren? Iedereen zei altijd dat het onmogelijk was om daders voor de rechter te krijgen. En nu zie je wat er is gebeurd. We moeten ons best blijven doen. Als we niet succesvol zijn, dan kan dit opnieuw gebeuren."

Meer op rtlnieuws.nl
Oekraïne-verdrag: hoe de nee-stem een ja-stem werd

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore