Politiek

Advocaten in actie: 'Ik krijg 2000 euro voor een maand werk, de minister moet zich schamen'

01 februari 2018 18:16 Aangepast: 01 februari 2018 21:34
Advocaten voeren in toga actie tegen de bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Beeld © ANP

"Ik help moeders die in elkaar worden geslagen, maar krijg verrot slecht betaald", zegt sociaal advocate Carrie Jansen. Samen met tientallen collega's protesteert zij tegen de bezuinigingen op de sociale advocatuur. "De minister moet zijn ogen uit zijn kop schamen."

Advocaten goed betaald? De Rotterdamse sociaal advocaat Carrie Jansen weet wel beter. Ze staat mensen met weinig geld of schulden bij. Alleenstaande vrouwen die in elkaar worden geslagen, huiselijk geweld, moeders in de bijstand die hun kind verliezen: ze ziet heel wat leed voorbij komen.  

Actie in toga 

Mensen met weinig geld hebben recht op een advocaat. De overheid heeft daar een speciale pot geld voor. En daar wordt goed gebruik van gemaakt. "70 procent van mijn cliënten krijgt geld van de staat om de zaak te vergoeden", vertelt de advocaat. Op de sociale advocatuur is door de overheid de laatste jaren heel veel bezuinigd. "Ik heb een machtig mooi vak omdat ik mensen kan helpen. Maar je krijgt slecht betaald", verwoordt Jansen het. "Als ik een maand full-time werk, hou ik 2000 euro over. Een advocaat op de Zuidas krijgt wel tien keer zoveel." 

Daarom is Jansen samen met vele tientallen advocaten aan het protesteren in Den Haag. In toga laten ze weten 'dat de maat vol is'.

Miniatuurvoorbeeld
Sociaal advocate Carrie Jansen: 'We krijgen verrekte slecht betaald'

Bezuinigd

Onder leiding van oud-staatssecretaris Fred Teeven is in 2011 flink bezuinigd op de rechtsbijstand. Hij verlaagde de uurvergoedingen voor de advocaten met 5 procent en voerde een bezuiniging van 26 miljoen euro door. Ook compenseerde hij de inflatie niet.

Die bezuinigingen bleven niet zonder gevolgen, concludeerde een speciale commissie onder leiding van de Amsterdamse rechter Herman van der Meer. De conclusie: er is ernstig achterstallig onderhoud in dit systeem. Er moet jaarlijks 127 miljoen euro bij voor de advocaten. "De inkomsten die een advocaat overhoudt aan een zaak, zijn echt veel te laag', zegt onderzoeker Van der Meer. "Zie het als een huis, waarbij veel achterstallig onderhoud is. Daar moet je iets aan doen, anders gaat het mis."

Bezuinigen in de gesubsidieerde rechtsbijstand :

  • Mensen met weinig geld die een advocaat nodig hebben kunnen gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand
  • De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op de gesubsidieerde rechtsbijstand, onder leiding van oud-staatssecretaris Fred Teeven. 
  • Volgens Teeven 'was de bezuiniging nodig in een tijd dat iedereen moest bezuinigen'.
  • De bezuinigingen voelen de sociale advocaten in hun portemonnee.
  • Ook kunnen veel advocaten daardoor minder tijd besteden aan de zaak. Waardoor de verdediging minder goed is. 
  • Volgens een commissie onder leiding van de Amsterdamse oud-rechter Herman van der Meer is er 127 miljoen euro per jaar extra nodig om sociale advocaten een ’redelijk inkomen’ te garanderen

127 miljoen? Kom op zeg!

Wat er mis kan gaan? Bijvoorbeeld dat cliënten een advocaat krijgen die half werk levert. "Het is geen schering en inslag, maar we zien wel zaken waarbij we zeggen dat er wel iets meer aandacht aan besteed had mogen worden", stelt onderzoeker Van der Meer.

Advocaat Carrie Jansen ziet maar één oplossing: meer geld. "Wat is 127 miljoen? Kom op zeg! Een democratie en een rechtsstaat functioneert alleen als iedereen toegang heeft tot het recht. Het gaat erom dat mensen nog geloof houden in een maatschappij waar ze leven." Bovendien: "Door ons werk voorkomen we dat mensen in de hulpverlening raken. Dat bespaart de maatschappij een boel geld."

Geen extra geld

Maar dat extra geld, daar wil minister Sander Dekker (VVD) niet aan. De minister belooft wel dat hij wat gaat doen. "Ik werk aan een plan dat geen geld kost. We hoeven ons niet te schamen voor het huidige stelsel. Maar ik zie hervorming wel als één van mijn grote opdrachten." 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore