Ga naar de inhoud
Politiek

Buitenlandse giften aan politiek worden verboden, vooral klap voor de PVV

Om buitenlandse beïnvloeding van de Nederlandse politiek te voorkomen, mogen politieke partijen geen buitenlandse giften meer ontvangen. Dat besluit is vooral een klap voor de PVV.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de wet op de financiering van politieke partijen aanpassen. Ze doet dit onder meer op advies van de commissie-Veling, die onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van die wet. De commissie kwam vandaag met haar aanbevelingen.

Vooral PVV de dupe

Vooral de PVV wordt geraakt door de wetswijziging. Die partij ontving de afgelopen jaren behoorlijke bedragen van onder meer conservatieve, Joods-Amerikaanse instellingen. In de periode 1 januari 2015 tot en met 22 februari 2017 ging het om ruim 130.000 euro van het David Horowitz Freedom Center, een stichting van publicist David Horowitz, vermaard bestrijder van de islam. Daarboven ontving de partij van Wilders 6800 euro van het Amerikaanse bedrijf FOL INC.  

De PVV is ervan afhankelijk, omdat de partij behalve oprichter Geert Wilders geen leden heeft. Daardoor ontvangt de partij alleen subsidie per Kamerzetel. Andere partijen krijgen daarnaast subsidie per lid. Als het aan de commissie-Veling ligt, wordt het probleem nog groter voor de PVV. Die stelt namelijk voor de subsidie per lid te verhogen van ruim 7 euro naar 12 euro. Dat moet worden gefinancierd door de subsidie per Kamerzetel te verlagen.

Minister Olllongren zegt tegen RTL Nieuws dat het besluit niet worden gedaan om de PVV te pesten. "Het gaat vooral om buitenlandse inmenging te voorkomen."

7 miljoen voor lokale partijen

Veling wil de giften aan politieke partijen nog transparanter maken. Nu moeten zij giften van 4500 euro of meer publiceren. Dat wordt 2500 euro of meer. Wat verder opvalt, is dat Veling het mogelijk wil maken dat lokale partijen subsidie ontvangen. Daarvoor zou een storting van 7 miljoen euro nodig zijn in het Provinciefonds en het Gemeentefonds. 

Over deze en andere aanbevelingen neemt Ollongren pas later een besluit.