Politiek

Verwarring na debat over donorwet: 'Dijkstra heeft er een potje van gemaakt'

31 januari 2018 20:20 Aangepast: 22 februari 2018 04:14
Pia Dijkstra Beeld © ANP

Geen duidelijkheid, maar meer verwarring. Dat is de wrange oogst van Pia Dijkstra (D66) in het Eerste Kamerdebat over de nieuwe donorwet. Haar wankele optreden heeft de wet eerder verder weg gebracht dan dichterbij. "Pia Dijkstra heeft er een potje van gemaakt", vindt politiek commentator Frits Wester.

CDA-senator Maria Martens had al twijfels over de nieuwe donorwet, een initiatief van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, en geeft de dag na het marathondebat toe: "Er is niet veel twijfel weggenomen. Er zijn juist meer onduidelijkheden bij gekomen."

Blij met extra tijd

Senator Martine Baay van 50PLUS herkent dat gevoel. Ook bij haar zijn de de twijfels niet weg. "Ik ben blij dat we langer de tijd krijgen. Ik ga alles nog eens goed doornemen. Mijn partijgenoot Jan Nagel is sinds gisteren kritischer geworden."

Of ze voor of tegen de nieuwe wet gaat stemmen, weet Baay nog altijd niet. "Ik ben niet meer naar de ja-kant, maar ook niet meer naar de nee-kant gegaan. Ik heb nog altijd dezelfde twijfel als voor het debat. Ik blijf in tweestrijd zitten."

Chaos

Gisteren debatteerde de Eerste Kamer van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat over het initiatiefwetsvoorstel over de nieuwe donorwet. Onder de nieuwe wet zou iedereen automatisch donor worden, tenzij je aangeeft dat je dat niet wil.

Het debat eindigde in een chaos. De stemming werd een week uitgesteld omdat het geschorste debat volgende week eerst moet worden afgemaakt. D66-Kamerlid Dijkstra moet zwart op wit een aantal toezeggingen doen. De brief met die toezeggingen moet er uiterlijk vrijdagochtend liggen.

Miniatuurvoorbeeld

CDA'er Martens tijdens het debat. (Foto: ANP)

Open eindjes

"Er zijn heel veel open eindjes na het debat", vindt Martens. De senatoren van het CDA hebben nog veel twijfels. Een belangrijk punt waar meer duidelijkheid over moet komen, is de rol van nabestaanden. Wat gebeurt er als iemand geen keuze heeft gemaakt en straks dus als 'geen bezwaar' staat geregistreerd? Wie heeft het dan voor het zeggen? Welke rol krijgen de nabestaanden? Wat zijn de spelregels? "Er zijn nog zoveel vragen. Maar de antwoorden van Dijkstra bleven vaag. Ze was soms verwarrend."

Ook wilde de christendemocrate meer zekerheid van Dijkstra dat de complexe donorwet straks voor iedereen begrijpelijk is. Maar die kreeg Martens niet. "Een garantie geef je op stofzuigers", antwoordde Dijkstra. Martens vond dat niet slim. "Dat was geen handige zet van haar."

Huidige wet 

Het CDA is ook nog altijd niet overtuigd of de nieuwe wet überhaupt wel nodig is om meer donoren te krijgen. "We vragen ons af of er binnen de huidige wet niet meer donoren binnengehaald kunnen worden. Er zijn onderzoeken die dit zeggen. Ik vind het na dit debat veel ingewikkelder geworden."

Martine Baay vond dat Dijkstra veel te veel zei 'dat het wel goed komt'. "En we willen juist duidelijkheid."

Miniatuurvoorbeeld

Martine Baay van 50PLUS. (Foto: ANP)

'Warrig optreden'

De kans dat het initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen is niet groter geworden, zegt Frits Wester. De politiek commentator noemt het optreden van Pia Dijkstra 'warrig' en 'weinig overtuigend'.

"Het was allemaal te weinig doordacht om de twijfelaars in de verschillende fracties over de streep te trekken. Het is verstandig dat het debat geschorst is, zodat Dijkstra de gelegenheid krijgt om, te beginnen schriftelijk, meer helderheid te brengen in vooral de rol van de nabestaanden." 

"Want daar kwam ze niet goed uit en bleef ze heel vaag. Dat ze in die discussie met het voorbeeld kwam van 'garanties krijg je alleen op stofzuigers', was niet alleen dom maar gezien de aard van het onderwerp ook ongepast."

Extra onzekerheid

Wester vervolgt: "Volgende week is de voortzetting van het debat. En dan een week later de stemming. Voor de mensen die wachten op een orgaan betekent dit weer een week extra onzekerheid."

"Tegelijkertijd kun je bij dit type wetgeving niet zorgvuldig genoeg zijn en we moeten ook niet vergeten dat, mocht de wet worden aangenomen, er niet meteen van alles verandert. Volgens minister Bruins van Volksgezondheid moet er eerst een uitvoerige campagne worden gevoerd om mensen goed te informeren."

"De wet wordt daardoor op zijn vroegst medio 2020 van kracht. Voorlopig is het allemaal nog niet zo ver, want Pia Dijkstra krijgt er de komende weken nog een hele kluif aan om haar donorwet door de Eerste Kamer te krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl
Longpatiënt Jeroen kijkt naar debat over donorwet in Senaat: 'Ik snap de gevoeligheid'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore