Politiek

Piek in aantal geregistreerde 'nee's' na donorwet

28 januari 2018 17:30 Aangepast: 19 februari 2018 21:01
Registratieformulier orgaandonatie. Beeld © ANP

De Eerste Kamer buigt zich deze week over de donorwet, die is bedoeld om meer donoren te werven. Maar sinds de Tweede Kamer de wet heeft aangenomen is vooral het aantal geregistreerde 'nee's' fors gestegen. Bijna 200.000 mensen lieten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn.

De donorwet kwam in september 2016 onverwachts door de Tweede Kamer. Daarna was er een piek in de registraties van mensen die geen donor willen zijn, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tussen september 2016 en nu lieten 185.582 mensen vastleggen dat ze geen donor willen zijn. Zo'n 22.000 mensen registreerden dat ze dat wel wilden. In totaal staan zes miljoen mensen in het donorregister. Van hen heeft 60 procent 'ja' gezegd.

Nieuwe donorwet: dit is het plan

In deze video legt politiek verslaggever Fons Lambie uit hoe het zit met de donorwet.

Vrije kwestie

Dinsdag praat de Eerste Kamer over de veelbesproken wet. De fracties van de VVD, CDA, D66, PvdA en 50PLUS in de Eerste Kamer hebben laten weten dat de donorwet voor hen een vrije kwestie is. 

Normaal gesproken neemt een partij een standpunt in over een bepaald onderwerp, en volgen de Kamerleden dat. Maar bij bijvoorbeeld principiële onderwerpen, kan er een zogeheten 'vrije kwestie' van gemaakt worden. Dan bepaalt elk Kamerlid zelf wat hij of zij stemt.

Het is nog onduidelijk of de wet ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen. Waarschijnlijk komt er pas op het allerlaatste moment duidelijkheid als er wordt gestemd in de Eerste Kamer. Dat gebeurt een week na het debat.

Anjo maakte orgaandonatie van dichtbij mee: 'Ik wil nu zelf geen donor meer zijn'

Anjo verloor haar man. Ze stemde toen in met orgaandonatie, maar schrok van de impact dat dit op haar had.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore