Ga naar de inhoud
Politiek

PVV-Kamerleden: 'Wilders is de grip kwijt'

PVV-leider Geert Wilders bij een demonstratie in Rotterdam afgelopen zaterdag. Beeld © ANP

PVV-Kamerleden hebben stevige kritiek op partijleider Geert Wilders. Ze vinden dat hij nooit de beslissing had moeten nemen om met zijn partij in 30 gemeenten mee te doen aan de verkiezingen op 21 maart.

De twee Kamerleden willen alleen anoniem reageren. Normaal gesproken houden ze hun kritiek binnenskamers, maar nu ergeren ze zich zo erg dat ze hun verhaal willen doen. "De incidenten stralen allemaal op ons af, terwijl Geert ons nergens bij betrekt."

'Slecht idee'

Wilders kondigde eind vorig jaar aan dat zijn partij in 30 gemeenten mee gaat doen aan de verkiezingen. Dat was een slecht plan, vinden de twee Kamerleden. "Door de ambitie om in veel meer gemeenten mee te doen, zijn we de grip totaal kwijt," zegt een van hen.

Het is volgens de Kamerleden enorm lastig om goede raadsleden te vinden voor de PVV. Mensen die 'daadwerkelijk iets kunnen' hebben meestal een baan, en mensen met een baan durven uit angst voor afkeuring van hun omgeving en hun werkgever vaak niet bekend te maken dat ze PVV'ers zijn, zeggen ze. 

We kennen die mensen niet

Ook is de partij niet toegerust op zo'n grote uitbreiding, vinden ze. "We zijn geen partij met leden waarin mensen langzaam kunnen doorgroeien, we kennen die mensen op de lijst helemaal niet."

Het resultaat is dat er nu PVV-kandidaten van een 'schrikbarend laag niveau' op de lijst staan, zeggen ze. De screening stelt volgens de Kamerleden ook 'helemaal niets voor'. "Geert weet ook helemaal niet wie hij allemaal binnenhaalt. Ja, hij gaat er leuk mee op de foto (zie tweet hieronder, red) maar hij heeft geen idee wie het echt zijn, hij is de grip kwijt." Twee andere PVV-Kamerleden melden dat ze geen commentaar willen geven op de incidenten binnen de lokale fracties, één wil anoniem wel kwijt dat 'er overal weleens wat gebeurt en dat het wel goedkomt met de verkiezingen'.  

Dutch Self Defence Army 

In de Haagse fractie van de PVV ging het de afgelopen weken mis. Het samenstellen van de concept-kieslijst had al voor onrust binnen de partij gezorgd.

Nadat RTL Nieuws had onthuld dat kandidaat Nick van Eijk de Facebookpagina van de Zuid-Hollandse Dutch Self Defence Army (DSDA) had opgericht, escaleerde het. Zeker drie kandidaten zijn inmiddels opgestapt. Kandidaat Mohamed Sahief Aziem werd tot zijn teleurstelling van de lijst gehaald. Van Eijk staat nog wel op de lijst. 

'Rutte opknopen'

Ook in andere plaatsen ging het niet vlekkeloos. Bij de PVV in Rucphen werd kandidaat Marie-Louise Kelderman van de lijst gehaald. Ze had op sociale media gezet dat ze premier Rutte wilde opknopen. 

PVV-woordvoerder Sebastian Kruis reageert niet op een verzoek om commentaar. Karen Gerbrands, fractievoorzitter van de PVV in Den Haag en Kamerlid, zei eerder deze week al dat ze geen commentaar meer wilde geven. "Ik ben er klaar mee. Ik heb er genoeg over gezegd."
 
Wilders twitterde vanochtend over de kandidaat-raadsleden van zijn partij: "De PVV kandidaten voor de 30 gemeenten waar de PVV meedoet op 21 maart zijn allemaal helden, stuk voor stuk. Mensen die hun nek uitsteken voor een beter Nederland en daarvoor alleen maar heel veel respect verdienen!" 

Meer op rtlnieuws.nl: 
Ruzie en teleurstelling onder PVV-kandidaten: het gaat alleen maar over de islam