Nederland

Hennis ziet niks in opnieuw invoeren dienstplicht: 'Levert te weinig op'

12 oktober 2016 05:16 Aangepast: 12 oktober 2016 09:58
Minister Hennis tijdens een werkbezoek aan de landmacht. Beeld © ANP

Minister Hennis van Defensie ziet niks in het opnieuw invoeren van de militaire dienstplicht. Volgens haar zijn de kosten te hoog en levert het niet voldoende op.

CDA-leider Buma pleitte in juli voor het opnieuw invoeren van de dienstplicht. Dat zou goed zijn voor 'raddraaiers die stenen gooien'. 

'Enorme investering'

Volgens Hennis is het geen goed idee, want de krijgsmacht is na het opschorten van de dienstplicht in 1997 ingrijpend veranderd. "Herinvoeren van de dienstplicht? Het bekt lekker. Maar ik vraag me af wat het oplevert", zegt Hennis in een interview met het AD. 

"Activering van de dienstplicht vraagt om een enorme investering. De krijgsmacht is veranderd: vroeger hadden we een kleine beroepskern, met daarnaast een enorm reservoir dienstplichtigen", zegt de minister.

Beroepsleger

Nederland heeft nu een beroepsleger, met een flexibele schil van reservisten. "Met 'even' zes maanden opleiden ben je er niet. En dan nog praktisch: kijk wat er nodig is aan opleidingscapaciteit, legering, voertuigen, eten. Onder de streep pleit er dan weinig voor een activering van de dienstplicht."

Ook de militaire vakbond VBM reageerde afwijzend. "Defensie is geen jeugd- of jeugdzorgorganisatie, maar een professionele organisatie die nodig is als er veel geweld moet worden gebruikt." Bovendien zou het veel te duur zijn om jongeren op te leiden voor een korte periode.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`