Politiek

Brieven aan Rutte ingezien: noodkreten, kritiek, complimentjes en een enkele liefdesbrief

27 januari 2018 18:30 Aangepast: 19 februari 2018 10:02
Premier Mark Rutte in het Torentje. Beeld © RTL Nieuws

Elke week krijgt premier Rutte tientallen brieven van burgers. Noodkreten, tekeningen van kinderen, brieven met harde kritiek, maar ook bedankjes voor het werk dat hij doet als minister-president. En soms zelfs een liefdesverklaring. RTL Nieuws mocht de brieven inzien.

Per jaar krijgt Rutte ruim 2000 brieven. Zo'n 400 belanden er op het bureau van de premier zelf. Ambtenaren voorzien ze van een concept-antwoord. Rutte kijkt altijd even voordat hij een brief tekent. "Waar gaat de brief over en komt het antwoord overeen met de zorg die wordt geuit? Als het een brief is met grote persoonlijke vragen of problemen, probeer ik de brief even helemaal te lezen", zegt Rutte. 

'Laatste noodkreet'

De premier krijgt allerlei boodschappen binnen. "Dit is een laatste noodkreet", schrijft iemand bijvoorbeeld. En een ander: "Ik ben boos, ik ben verdrietig. Het geweld tegen hulpverleners moet afgelopen zijn. U hoeft dit niet te pikken. Ik hoop dat u volgend jaar afzwaait, aftreedt of met uw eigen woorden: pleur op!" Weer anderen schrijven een brief om de premier een hart onder de riem te steken: "Allemachies! Wat heeft u toch weer een bak ellende over u heen gekregen. U verdient een diepe buiging voor het werk dat u heeft gedaan."

Tussen de post voor de premier zitten ook veel brieven van kinderen. "Ik hoor dat u van Indonesisch eten houdt," schrijft een meisje. "Mijn moeder heeft een toko." Van een jongetje krijgt Rutte een felicitatiekaartje voor zijn vijftigste verjaardag, met een portret er bij. Een derde kind wil weten of de premier iets kan doen aan stropers die op olifanten jagen.

Enkele liefdesbrief

Een enkele keer valt er ook een liefdesbrief op de deurmat van het torentje. Zo schrijft een 'geestverwante' vrouw dat ze het wel ziet zitten met Rutte. Maar dan moet hij wel afscheid nemen van zijn oude stereotoren, want 'daarin verschillen we echt van smaak'. Tot een afspraak is het nooit gekomen.

De premier probeert brieven van burgers zo duidelijk mogelijk te antwoorden: "De grote kracht is, normaal Nederlands, normale taal, en als het kan ook kijken of je mensen echt kan helpen." Al kan dat natuurlijk niet altijd. "Ik besef dat mijn reactie niet het antwoord is waar u op hoopt," schrijft Rutte dan ook geregeld terug.

Rutte las de brief van werkzoekende Henny:

Henny en Zaher schreven ook een brief aan Rutte.

'Mooi dat er naar gekeken is'

Een van de briefschrijvers van afgelopen jaar is Henny Stelter uit Winterswijk. Het irriteerde haar dat politici er steeds op hameren dat het beter gaat. Zelf merkt ze daar niks van. Ze is al twee jaar tevergeefs op zoek naar een baan. "Bent u op de hoogte van de vele schrijnende gevallen van werkloos zijn?" schreef ze de premier. Ze had niet verwacht dat ze ook een reactie zou krijgen. "Ik vind het mooi dat er toch naar gekeken is," zegt ze. Al kon Rutte weinig voor haar doen. Rutte: "Ik kan helaas niet iemand één op één aan een baan helpen, hoe graag ik dat ook zou willen."

Laura Hankel was zo blij met de reactie die ze kreeg van de premier dat ze de brief heeft ingelijst. "Dan kan ik er elke dag naar kijken. Het is echt een collector's item. Niet iedereen heeft zo'n brief met een originele handtekening er onder. Dus dat moet ik echt in ere houden."​

Als meer mensen de premier een brief willen schrijven 'dan moeten ze dat vooral doen,' zegt Rutte. "Het zijn allemaal kansen om te kijken: doen we dingen goed of doen we dingen niet goed. Dus als dit leidt tot meer brieven zou ik dat alleen maar mooi vinden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore