Politiek

Mohamed was even kandidaat voor PVV: 'Ik was misschien naïef'

25 januari 2018 13:00 Aangepast: 17 februari 2018 11:32
Mohamed: "Ik ben gewoon een Nederlander die bij de PVV wilde." Beeld © Eigen foto

Hij zou kandidaat worden bij de raadsverkiezingen voor de PVV in Den Haag, maar Mohamed Sahief Aziem (26) werd van de lijst geschrapt. Aziem liet niks van zich horen, maar nu wil hij zijn verhaal doen. Hij is teleurgesteld: "Ik vind het heel spijtig hoe het is gelopen."

Aziem kreeg te horen dat hij op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou komen, maar dinsdag meldden bronnen aan RTL Nieuws dat Aziem van de lijst was geschrapt. Volgens ingewijden had hij wekenlang niets meer van zich laten horen en waren de alarmbellen binnen de partij afgegaan. PVV'ers vreesden dat Aziem een infiltrant was, maar dat vindt hij een belachelijke gedachte. 

"Ik heb mij op 8 januari afgemeld, gewoon omdat ik ziek was. Een week later ben ik in een bepaalde privésituatie terechtgekomen waarover ik niets wil zeggen. Sindsdien heb ik inderdaad niets laten horen, maar dat maakt me nog geen mol." 

'PVV past bij mij'

Aziem meldde zich in oktober bij de PVV in Den Haag. De in Brabant opgegroeide Hagenaar wilde graag voor de partij in de gemeenteraad. Hij voelde zich ondanks zijn islamitische opvoeding thuis bij de partij, die strijdt tegen de islamisering van Nederland.

"Vanaf mijn vijftiende zag ik de meerwaarde van het geloof niet meer in. Ik ben er sindsdien ook uitgesproken over geweest", zegt Aziem. "Ik vind de religie te veel voorschrijven hoe je je leven moet leiden. Bij de PVV spreken ze zich daar hard tegen uit. Dat paste bij mij."

Niet op de foto

Gisteren ging Wilders op de foto met kandidaten voor de gemeenteraad namens de PVV in Den Haag. "PVV Den Haag onder leiding van lijsttrekker Karen Gerbrands!", twitterde de PVV-leider. 

Aziem staat niet op de foto. "Ik ben inderdaad van de lijst geschrapt: het is einde verhaal", zegt Aziem. Hij is teleurgesteld in de partij en zijn voormalige medekandidaten. "Ik heb in dat klasje privédingen besproken, bijvoorbeeld over mijn geaardheid en motivatie om me in te zetten voor de partij. Je verwacht dan niet dat dat soort privézaken wordt doorverteld." 

'Niet wekenlang afwezig'

Achteraf gezien had hij inderdaad misschien wat aan de partij moeten laten horen, maar hij is 'nu eenmaal een binnenvetter'. Wat hem het meest raakt, is dat werd gevreesd dat hij een infiltrant was. "Ik ben gewoon een Nederlander die bij de PVV wilde. Ik mag misschien een kleurtje hebben, of als eerste naam Mohamed hebben, maar dat betekent niet dat ik meteen een mol ben als ik even niets van me laat horen."

De ex-kandidaat zegt dat hij geen spijt heeft van zijn keuze om zich aan te melden bij de PVV, maar hij zou het niet nog een keer doen. "Ik ben misschien naïef geweest en denk achteraf wel: had ik maar naar mijn onderbuikgevoel geluisterd. Ik wist dat er vragen konden worden gesteld als je Mohamed heet en je bij de PVV gaat, maar dit had ik niet verwacht. Als ik er nu op terugkijk, denk ik toch: had ik het maar niet gedaan."

Onrust binnen de partij

Aziem is niet de enige teleurgestelde PVV-kandidaat in Den Haag. RTL Nieuws meldde vorige week al dat er onrust was ontstaan binnen de Haagse afdeling van de partij van Geert Wilders. De directe aanleiding was de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Die onrust is alleen maar groter geworden nadat was gebleken dat kandidaat Nick van Eijk de Facebookpagina van de Zuid-Hollandse afdeling van de Dutch Self Defence Army (DSDA) heeft opgericht. Zeker drie kandidaten hebben zich begin deze week teruggetrokken van de Haagse lijst, melden bronnen.  

Fractievoorzitter is er klaar mee

Karen Gerbrands, fractievoorzitter van de PVV in Den Haag, reageert niet op een verzoek om een reactie. Eerder deze week zei Gerbrands 'klaar te zijn' met het onderwerp. "Ik heb er genoeg over gezegd."

Ook in andere gemeenten verloopt het samenstellen van PVV-kieslijsten niet vlekkeloos. Zo werd bij de PVV in Rucphen dinsdagavond een kandidaat-raadslid van de kieslijst verwijderd. Marie-Louise Kelderman had op sociale media gezegd dat ze premier Mark Rutte wilde 'opknopen'

In Utrecht en Rotterdam ging het mis met de lijsttrekkers. De Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs moest na één dag vertrekken omdat hij in het verleden zijn steun had betuigd aan een holocaustontkenner. In Utrecht moest Henk van Deún zijn excuses maken nadat hij had gezegd dat hij liever had dat een moskee in Utrecht zou afbranden.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Ruzie en teleurstelling onder PVV-kandidaten: het gaat alleen maar over de islam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore