Politiek

Veel Nederlanders in buitenland willen meedoen aan referendum

24 januari 2018 17:14 Aangepast: 16 februari 2018 17:59
Beeld © ANP

Veel Nederlanders in het buitenland willen meedoen aan het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De gemeente Den Haag heeft deze week aan 54.000 Nederlanders die over de grens wonen de papieren gestuurd die nodig zijn om te kunnen stemmen.

Dit aantal ligt veel hoger dan bij het referendum over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne. Toen meldden ruim 16.000 Nederlanders in het buitenland zich aan, zegt de gemeente Den Haag, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het stemmen vanuit het buitenland. Aanmelden kan nog tot 7 februari. Het referendum is op 21 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

Permanente registratie

Tot 1 april vorig jaar moesten kiesgerechtigden in het buitenland zich voor elke verkiezing opnieuw registreren. Vanaf 1 april is sprake van een doorlopende registratie. "We hebben actief mensen benaderd en we hebben ze een uitnodiging gestuurd voor het referendum", zegt woordvoerder Daan Bonenkamp van de gemeente Den Haag. "Door dit nieuwe systeem hebben zich veel mensen aangemeld."

In het buitenland wonen ongeveer een miljoen stemgerechtigde Nederlanders. Zij mogen in principe allemaal deelnemen aan het referendum. Maar volgens Bonenkamp is van veel mensen niet bekend waar ze zich bevinden. "Door verhuizingen kunnen wij ze gemakkelijk kwijtraken."

Dit keer vlekkeloos? 

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen gingen veel stemmen verloren doordat de stembiljetten niet aankwamen. De gemeente Den Haag kan niet garanderen dat het stemmen vanuit het buitenland dit keer vlekkeloos verloopt.

Bonenkamp: "Probleem is dat de post in veel landen onbetrouwbaar is. De wet schrijft nu voor dat de de papieren via de post naar de stemgerechtigden gaan. Wij zouden dat graag digitaal doen in een beveiligde omgeving, zoals bijvoorbeeld DigiD. Dan is dit probleem in één keer opgelost. De Tweede Kamerverkiezingen zijn wel geëvalueerd, maar de wet is nog niet aangepast. Daarom hebben we deze week de spullen toch weer op de post gedaan voor de mensen die zich hebben aangemeld."

Wat de nieuwe aftapwet kan en wat ertegen is

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore