Nederland

PVV-verkiezingsprogramma: Alle asielzoekerscentra dicht

25 augustus 2016 19:14 Aangepast: 30 juli 2017 14:00
Geert Wilders tijdens een tv-debat in 2006. Beeld © ANP

Als de PVV aan de macht komt, gaan alle asielzoekerscentra in het land dicht. Dat blijkt uit het conceptverkiezingsprogramma van de partij.

PVV-leider Geert Wilders heeft het programma van zijn partij op Facebook en Twitter gepresenteerd. Het concept bestaat uit elf punten op één a4'tje.

De opvallendste punten: 

  • De partij wil alle tijdelijke verblijfsvergunningen voor asielzoekers intrekken
  • De PVV wil radicale moslims preventief opsluiten. Dat betekent dat ze de cel in moeten zonder dat ze door een rechter zijn veroordeeld.
  • Criminelen met een dubbele nationaliteit worden het land uitgezet. 
  • Het eigen risico in de zorg helemaal afschaffen en de motorrijtuigen belasting halveren. 
  • Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunstsubsidies en de Publieke Omroep. 

"In plaats van het financieren van de hele wereld en mensen die we hier niet willen, geven we het geld uit aan de gewone Nederlander", vat de partij het programma samen. 

Geen nieuwe koers

Inhoudelijk is het geen verrassend verkiezingsprogramma, zegt politiek verslaggever Roel Geeraedts: "Het is wat je van Wilders kon verwachten: anti-islam, anti-EU en anti-'linkse hobby's', zoals Wilders dat noemt."

De manier van presenteren is wel verrassend te noemen. "Andere partijen presenteren altijd enorme boekwerken. De PVV deed dat in het verleden ook. Nu heeft Wilders zijn plan in één a4'tje samengevat. De financiële paragraaf is ook een stuk minder uitgebreid dan gebruikelijk. Maar het gaat nog een concept, dus mogelijk is de partij in het definitieve programma nog wat uitgebreider."

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 15 maart 2017. Afgelopen maandag presenteerde 50PLUS als eerste partij haar verkiezingsprogramma. Morgen is D66 aan de beurt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`