Nederland

PvdA: met pensioen op je 65ste moet weer kunnen

29 september 2016 05:45 Aangepast: 30 juli 2017 06:30

Met je 65ste met pensioen. Als het aan de PvdA ligt wordt dat weer mogelijk. In het concept-verkiezingsprogramma pleit de PvdA voor een flexibele AOW-leeftijd.

Wie dat wil moet met zijn 65ste al met pensioen kunnen, maar krijgt dan wel een lagere AOW, ook nadat de pensioenleeftijd eenmaal is bereikt. Dat scheelt waarschijnlijk een paar tientjes per maand.

Pensioencontract aanpassen

Volgens de huidige regels gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021. Dat is nodig om de AOW betaalbaar te houden, benadrukt PvdA-minister Asscher. "Maar je moet ook rekening houden met mensen voor wie dat moeilijk is." Asscher wil de PvdA-plannen voor een flexibele AOW-leeftijd nog niet bevestigen, maar die circuleren ondertussen al breed in de partij.

Om een einde te maken aan de voortdurende kortingen van de pensioenen wil de PvdA het pensioencontract aanpassen. Als het aan de partij ligt, krijgen mensen die sparen voor een pensioen iets minder zekerheid over het eindbedrag. Pensioenfondsen hoeven dan minder snel de pensioenen te korten en kunnen de pensioenen dan sneller verhogen.

'Onvervalst rood geluid'

"Diederik Samsom zei afgelopen weekend al dat de komende maanden een onvervalst rood geluid te horen zal zijn", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Na vier jaar regeren met de VVD poetst de PvdA het eigen linkse profiel weer op. In het verkiezingsprogramma is dat duidelijk terug te zien. Er staan voorstellen in waar ze bij de VVD van zullen gruwelen."

Net als andere linkse partijen wil de PvdA het vaderschapsverlof uitbreiden naar drie maanden. En er gaat een streep door het eigen risico in de zorg.

Eerder zei PvdA-leider Diederik Samsom al dat hij de komende jaren miljarden wil investeren in het onderwijs, om leraren beter op te leiden, beter te betalen maar ook sneller op straat te kunnen zetten als het niet goed gaat. Om de overgang naar de middelbare school kleiner te maken wil de PvdA gemengde brugklassen van havo/vwo en vmbo/mavo. En verder trekt de PvdA extra geld uit voor cultuur en de publieke omroep.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ambtenaren als eerste met pensioen, boeren als laatste

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`