Nederland

Opstaan voor ouderen en gereguleerde wietteelt: zo wil 50PLUS wraak nemen

22 augustus 2016 16:03 Aangepast: 30 juli 2017 14:30
Henk Krol, lijsttrekker van 50PLUS. Beeld © ANP

Ouderen zijn als 'tweederangsburgers' ongenadig hard gepakt door de gevestigde politieke partijen, stelt 50PLUS. "De datum waarop deze partijen teruggepakt kunnen worden, nadert zeer snel." 15 maart 2017, om precies te zijn. Dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats.

Als 50PLUS dit keer niet in een kabinet terechtkomt, dan hebben ouderen alle recht om 'hun toekomst met angst en beven tegemoet te zien', staat in het begeleidende persbericht.

Verkiezingsprogramma

Het zijn ronkende teksten die je misschien kent van De Telegraaf. Dat is niet zo gek: voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, adviseerde 50PLUS bij het samenstellen en presenteren van het verkiezingsprogramma.

In het programma uiteraard veel aandacht voor ouderen. Zo wil de partij van lijsttrekker Henk Krol de 'pensioenroof' stoppen en de AOW-leeftijd moet weer terug naar 65 jaar.

Opstaan voor ouderen

Maar de partij gaat nog verder. Treinreizigers ergeren zich nu in de spits vaak aan het gebrek aan zitplaatsen. 50PLUS wil een 'vast aantal zitplaatsen' speciaal voor ouderen. In alle treinen moet weer een toilet komen. En met een publieksactie moet aan jongeren duidelijk worden gemaakt om netjes op te staan voor ouderen in het openbaar vervoer.

Ook wil 50PLUS het aantrekkelijker maken om je ouders in huis te nemen. "Familiehuizen, waar drie generaties van één familie samenwonen, worden fiscaal gestimuleerd."

Wietteelt legaliseren

Maar het gaat over meer dan alleen ouderen. 50PLUS wil de wietteelt reguleren in Nederland. Onder strenge voorwaarden mag met een vergunning wiet worden geteeld. Medicinale wiet moet in het basiszorgpakket.

In het IJsselmeer wil 50PLUS een nieuw natuurgebied aanleggen en in de stadswijken moeten bomen en planten komen die 'vogels en vlinders aantrekken'.

Minder online privacy

Mocht je wel eens illegaal downloaden of liever anoniem op internet surfen? 50PLUS wil anoniem internet tegengaan door iedereen een digitaal paspoort te geven. En er moet meer geld worden uitgetrokken voor de internetpolitie.

Ook ergert 50PLUS zich aan asociaal gedrag op sociale media. De boete voor smaad moet flink omhoog. "Elkaar aanspreken op fatsoen moet weer normaal worden."

Immigratie

Immigranten krijgen pas een paspoort na tien jaar verblijf in Nederland. Ook moeten de nieuwkomers een gemeentelijk bewijs van goed gedrag kunnen laten zien, perfect Nederlands spreken en trouw beloven aan de Nederlandse Grondwet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`