Ga naar de inhoud
Politiek

Kandidaat-raadslid PVV dat Rutte wilde 'opknopen' van lijst gehaald

De PVV in Rucphen tijdens de bekendmaking van de kieslijst. Kelderman staat als derde van links op de foto.

Een kandidaat-raadslid voor de PVV in Rucphen is van de kieslijst verwijderd. Marie-Louise Kelderman noemde premier Mark Rutte op sociale media 'een 'hufter, een vuile viezerik, en een gek' die ze wil opknopen.

Daarover bericht Omroep Brabant. Kelderman deelde opmerkelijke afbeeldingen op haar Facebookpagina. Zo postte ze een plaatje van Mark Rutte en een strop, met de tekst "Deel als je die gek ook wilt opknopen". Ook deelde ze een bewerkte foto van de Britse koningin die op Rutte zou willen schieten, met de tekst "Ik rij wel, kijk jij maar goed rond!"

Miniatuurvoorbeeld

Deze post werd in 2015 geplaatst.

Gegoogeld

Volgens Omroep Brabant zijn de kandidaten van de PVV uitvoerig gescreend, maar kwamen de Facebookberichten daarbij niet boven water. "Alle kandidaten zijn gegoogeld, maar helaas hebben we dit niet gezien", zegt Patricia van der Kammen, Statenlid van de PVV. Het wegsturen van de nummer 5 van de Rucphense lijst is volgens de lijsttrekker een direct gevolg van de uitlatingen. "Bij de screening is duidelijk gevraagd of mensen eerder zoiets hebben gedaan. Het mag duidelijk zijn dat we dit niet tolereren."

De PVV begon vorig jaar met het zoeken en screenen van kandidaat-raadsleden. Daarbij kwamen in Rucphen negen geschikte kandidaten naar voren. De Brabantse gemeente kan belangrijk zijn voor de PVV. De partij haalde in de verkiezingen van maart in Rucphen het beste resultaat.

Onregelmatigheden

De PVV kampt in meerdere gemeenten met problemen in de lokale afdelingen. In Den Haag is een mysterie ontstaan rond kandidaat Mohamed Shaief Aziem, die ineens van de aardbodem leek te zijn verdwenen. Dat volgde na berichten dat er onrust was ontstaan over de samenstelling van de lijst.

In Utrecht en Rotterdam ging het mis met de lijsttrekkers. De Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs moest na één dag vertrekken omdat hij in het verleden zijn steun had betuigd aan een holocaustontkenner. In Utrecht moest Henk van Deún zijn excuses maken nadat hij had gezegd dat hij liever had dat een moskee in Utrecht zou afbranden.

PVV en DENK strijden om kiezer bij Rotterdamse moskee

In Rotterdam doen de PVV en DENK mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Ze presenteerden zich bij dezelfde moskee.
Bron: RTL Nieuws