Ga naar de inhoud
Politiek

Mysterie rond 'Mohamed' op PVV-kandidatenlijst Den Haag

Geert Wilders tijdens een demonstratie van de PVV afgelopen zaterdag. Beeld © ANP

Was hij een infiltrant? Heeft hij koudwatervrees gekregen? Of is er iets anders aan de hand? De PVV in Den Haag heeft al weken geen contact meer kunnen krijgen met kandidaat Mohamed Shaief Aziem, zeggen bronnen. Zijn naam zou nu van de concept-kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geschrapt. "Geen commentaar", zegt fractievoorzitter Gerbrands.

De man zat in het kandidatenklasje van de partij. Een PVV-kandidaat met de naam Mohamed, dat valt op. De man gaf tekst en uitleg in het klasje van de partij die fel strijdt tegen de 'islamisering van Nederland'. Zo vertelde hij dat hij geen moslim meer was: hij zou op mannen vallen en daarom zijn weggepest door zijn familie en voormalige geloofsgenoten.

9 op de lijst

Fractievoorzitter en PVV-Kamerlid Karen Gerbrands geloofde zijn verhaal en zag een talent in 'Mohamed'. Ze zette hem op plek 9 van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Inmiddels zijn alle alarmbellen binnen de PVV afgegaan, melden bronnen binnen de partij aan RTL Nieuws. Is deze Mohamed wel wie hij zegt te zijn? Zijn partijgenoten krijgen hem al weken niet meer te pakken. Hij zat in de appgroep met kandidaten, maar ineens nam hij zijn telefoon niet meer op en reageerde niet op appjes. Ineens is 'Mohamed' van de aardbodem verdwenen. Bronnen binnen de partij zijn bang dat het om een mol gaat, maar ze gissen nog naar zijn motieven.

Weinig sporen

Mohamed Shaief Aziem heeft online weinig sporen achtergelaten. Wel heeft hij een Twitteraccount. Ook dat profiel stelt de PVV'ers niet gerust: hij heeft weinig volgers en het account bestaat pas sinds de tijd dat de man zich heeft aangemeld. Het lijkt een schoolvoorbeeld van een nepaccount.

Bronnen binnen de partij nemen het fractievoorzitter Gerbrands kwalijk dat de man door de screening is gekomen. "Ik heb zijn verhaal altijd uiterst merkwaardig gevonden, maar je denkt: je wordt hier goed gescreend", zegt een PVV'er.

Geen commentaar Gerbrands: 'Genoeg gezegd'

Miniatuurvoorbeeld

Gerbrands wil geen commentaar geven, zegt ze tegen RTL Nieuws in de Tweede Kamer. "Ik ben er klaar mee. Ik heb er genoeg over gezegd."

RTL Nieuws meldde vorige week al dat er onrust was ontstaan binnen de Haagse afdeling van de partij van Geert Wilders. De directe aanleiding is de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Meer incidenten

De onrust in de Haagse fractie en het feit dat Mohamed Shaief Aziem van de kieslijst is geschrapt, komen bovenop eerdere incidenten binnen de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van de PVV.

Zo ging het in Utrecht en Rotterdam mis met de lijsttrekkers. De Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs moest na één dag vertrekken omdat hij in het verleden zijn steun had betuigd aan een holocaustontkenner. In Utrecht moest Henk van Deún zijn excuses maken nadat hij had gezegd dat hij liever had dat een moskee in Utrecht zou afbranden.

Wilders kondigde afgelopen voorjaar ook nog aan in 60 gemeenten mee te willen doen aan de verkiezingen. Eind december bleek dat in 30 gemeenten niet haalbaar.

NASCHRIFT 23.10 uur: Naar aanleiding van deze publicatie meldt Mohamed op Twitter dat hij geen infiltrant was. "Jammer dit circus, maar wel heel voorspelbaar. Privéomstandigheden. Geen weken, maar acht dagen." Hij is nog altijd onbereikbaar voor verder telefonisch commentaar.

Meer op rtlnieuws.nl: 
Ruzie en teleurstelling onder PVV-kandidaten: het gaat alleen maar over de islam