Politiek

Harry van Bommel reageert: weg bij SP om gebrek aan zelfkritiek partij

22 januari 2018 17:21 Aangepast: 14 februari 2018 20:46
Harry van Bommel. Beeld © ANP

Harry van Bommel heeft zijn lidmaatschap van de SP opgezegd omdat de partij volgens hem niet kritisch heeft gekeken naar de verkiezingsuitslag. Bij de verkiezingen verloor de partij een zetel en werd er niet geprofiteerd van het megaverlies van concurrent PvdA.

Gisteren werd al duidelijk dat Van Bommel het lidmaatschap van de partij had opgezegd. Van Bommel, die de partij in december heeft verlaten, was een van de prominente politici van de partij. Hij zat van 1998 tot vorig jaar voor de SP in de Tweede Kamer.

Te veel aandacht voor zorg

Van Bommel wilde gisteren niet zeggen waarom hij de partij verliet. Vandaag vertelt het voormalig boegbeeld van de SP aan RTL Nieuws dat hij is opgestapt vanwege de kritiek die hij in maart al had geuit.

Van Bommel zei toen in De Volkskrant dat de partij fouten had gemaakt bij de verkiezingen. De SP had te veel aandacht voor de zorg, zei Van Bommel tegen de krant: "Het was allemaal zorgfonds, zorgfonds, waardoor andere punten in de campagne te weinig aandacht kregen. Het huurbeleid, het verdwijnen van sociale woningbouw, dat gaat heel veel mensen direct aan."

'Ron had beloofd'

Ook vond hij dat de partij meer zelfkritiek moest hebben en had hij kritiek op partijvoorzitter Ron Meyer. "De partij moet zich ook afvragen: hoe kan het dat we in twee jaar tijd tweeduizend leden hebben verloren. Ron (Meyer, red) had beloofd dat de SP de grootste ledenpartij zou worden. Waarom lukt dat niet?"

Meyer legt zich nog niet neer bij het vertrek. "We gaan met Harry in gesprek. Iemand met zijn verdienste in de partij laten wij niet zomaar gaan'', liet Meyer gisteren weten aan persbureau ANP. Van Bommel meldt aan RTL Nieuws dat hij 'niet weet' of de partijtop druk bezig is om hem alsnog binnenboord te houden. Meyer was vandaag niet bereikbaar voor RTL Nieuws. 

Meer op rtlnieuws.nl

`