Politiek

Marijnissen: 'Vrouw die uitgaat is geen hoer'

20 januari 2018 18:42 Aangepast: 20 januari 2018 18:46
Lilian Marijnissen tijdens haar speech. Beeld © ANP

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen heeft zich uitgesproken tegen de 'smerige uitsluitingspolitiek' van Geert Wilders en de PVV, maar benadrukte ook dat iedereen in Nederland de 'grondwet en onze fundamentele waarden' moet onderschrijven.

Ze deed dat op het partijcongres van de SP in Hilversum. Volgens politiek redacteur Ron Kragten is Marijnissen, net als haar voorganger Emile Roemer, bezig om kiezers bij de PVV weg te halen. "Zij benoemt het alleen allemaal net iets scherper."

Marijnissen zei in haar speech dat we in ons land pal staan voor de rechten om hand in hand te lopen met degene van wie je houdt. "In ons land zitten jongens en meiden samen in een collegezaal. En je mag geloven wat je wilt, maar vrouwen die uitgaan, zijn geen hoer. Of dat nou in Kanaleneiland is of in Staphorst", zei Marijnissen.

'Roofkapitalisten'

De nieuwe SP-leider sprak ook over typische SP-thema's. Zo liet ze weten er klaar voor te zijn om 'ons land terug te pakken van Rutte en zijn roofkapitalisten'. Volgens haar heeft PVV-leider Wilders als oud-VVD'er zelf 'volop meegewerkt aan de uitverkoop van ons land' en geeft hij daar 'nu mensen met een ander geloof de schuld van'.

Op het partijcongres namen de SP-leden ook afscheid van de vorige SP-leider Emile Roemer. Het Metropole Orkest speelde muziek van Metallica voor Roemer, die fan is van de Amerikaanse metalband. De Tweede Kamer nam woensdag al met applaus afscheid van het Kamerlid.

Marijnissen: 'Niet nagedacht over nieuwe koers'

Toen Marijnissen vorig jaar Kamerlid werd, had ze niet gedacht dat ze negen maanden later al SP-leider zou worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore