Politiek

Minister: laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen

21 januari 2018 17:18 Aangepast: 22 januari 2018 12:57
Beeld © RTL Nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat pleegkinderen langer bij hun pleeggezin kunnen blijven wonen. "Jongeren moeten standaard tot hun 21ste in een pleeggezin kunnen zitten", zegt minister Hugo de Jonge. Dat is goed nieuws voor pleegkinderen zoals Lieke. "Als je onder de 18 bent gaat het allemaal heel makkelijk, maar vanaf je 18de is het echt een drama."

Nu is het nog zo dat pleegkinderen op hun achttiende verjaardag officieel afscheid moeten nemen van hun pleeggezin. De standaardvergoeding die de pleegouders krijgen, houdt dan op.

Pleegkinderen zouden het zelfstandig moeten kunnen regelen als ze 18 jaar zijn, zo is de gedachte. Zo moest Lieke toen ze vorig jaar 18 werd, vertrekken uit haar pleeggezin, omdat het geld op was.

Pleegzorg van Lieke werd niet verlengd

 

"Op je achttiende moet je gelijk het huis uit", vertelt Lieke in een interview met verslaggever Robin van Hijfte.

Verandering

Minister Hugo de Jonge (CDA) wil dit veranderen. Hij wil de financiële ondersteuning verlengen: tot de 21ste leeftijd van het pleegkind. "Want jongeren zijn op hun achttiende nog niet afgebakken", zegt De Jonge tegen RTL Nieuws. "Dat geldt zeker voor kinderen die opgegroeid zijn in pleeggezinnen. Zij hebben een veel complexere thuissituatie meegemaakt."

Pleegkinderen komen ook vaker in de problemen. De Jonge: "Alleen als het kind er aan toe is, zouden ze eerder dan 21 het gezin kunnen verlaten. Maar de standaard moet wat mij betreft 21 jaar worden." 

Vergoeding

Pleegouders krijgen een bijdrage van de gemeente waar ze wonen. "Dat is een bedrag van ongeveer 530 euro per maand", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen (NVP). De vergoeding stopt op de achttiende verjaardag van het kind.

"Daarna kunnen pleegouders tot de 23e leeftijd van het pleegkind nog wel een beroep doen voor verlengde pleegzorg, maar daarvoor moeten ze alles uit de kast halen." Het wisselt per gemeente of pleegouders daarvoor in aanmerking komen. "De meeste gemeenten zijn niet heel scheutig met de vergoedingen."

Foute pad

In totaal zetten momenteel 16.647 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.685 pleegkinderen, blijkt uit de meest actuele cijfers van Pleegzorg Nederland. Pleegkinderen raken sneller op het foute pad als ze uit huis gaan wonen.

"Deze kinderen hebben vaker hechtingsproblemen, die zich op verschillende manieren kunnen uiten", licht Janette Reukers van Pleegzorg Nederland toe. Precieze cijfers zijn er niet, maar pleegkinderen hebben vaker schulden, vervallen sneller in crimineel gedrag, gebruiken vaker drugs of belanden in de prostitutie. De pleegzorgorganisaties hopen dan ook dat het plan van minister De Jonge door gaat.

Uit eigen ervaring

Pleegkind Lieke (18) is niet blij met het huidige beleid van de gemeenten. "Het gaat alleen om geld. Ze doen alsof het om de kinderen gaat, maar dat is echt niet zo. Dat vind ik echt heel vervelend."

Gelukkig kreeg Lieke hulp van de gemeente Tilburg waar nog wel een potje geld over was en kreeg ze een nieuw pleeggezin. Sinds april woont ze bij haar Tilburgse pleegouders Marijke en Patrick, een crisisgezin voor kortdurende pleegzorg. Omdat het om een crisisgezin gaat, is het niet vanzelfsprekend dat Lieke kan blijven, want er verblijven op jaarbasis veel verschillende kinderen. 

Over twee weken hoort ze of ze bij het Marijke en Patrick mag mag blijven. "Volgend jaar ga ik op kamers. Maar dan wil ik in het weekend nog wel naar Marijke en Patrick. Zij zijn mijn gezin en bij hen voel ik me thuis. Ieder normaal kind kan ook terug naar een huis, ik wil dat ook."

Groot tekort aan pleegouders

  • Pleegzorgorganisaties maken zich grote zorgen over de terugloop van het aantal pleeggezinnen. 
  • Volgens de meest actuele cijfers zijn er nu 16.647 pleeggezinnen en 21.685 pleegkinderen.
  • De helft van de pleeggezinnen zijn familie of kennissen van het pleegkind.
  • "Sinds een paar jaar loopt het aantal pleeggezinnen terug. Zorgelijk", zegt John Goessens, voorzitter van het Landelijk Overleg Pleegzorgaanbieders.
  • Het liefst hebben we per kind keuze tussen 3 gezinnen om een zo'n goed mogelijke match te krijgen. "Dat lukt bij lange na niet", zegt Janette Reukers van Pleegzorg Nederland. 
  • Soms kunnen kinderen niet geplaatst worden. Ze komen dan in een gezinshuis terecht of worden bij familieleden geplaatst. 
  • Een overheidscampagne 'Supergewone mensen gezocht' werd in 2015 gestart. Het aantal mensen dat zich aanmeldde voor een voorbereidingsprogramma, steeg echter niet. 
  • De minister en de Tweede Kamer willen zich inzetten om meer pleeggezinnen te vinden. Het plan is om een nieuwe campagne te starten. De invulling is nog niet duidelijk.
  • Ook wordt de rol van gemeentes groter. John Goessens: "Gemeentes kunnen bijvoorbeeld informatieavonden organiseren. En ouders benaderen. Door bijvoorbeeld op een manage of sportclubs langs te gaan."
RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore