Politiek

Moskee doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker Utrecht

15 januari 2018 20:01 Aangepast: 11 februari 2018 02:59
Henk van Deún is lijsttrekker voor de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Beeld © ANP

De Ulu-moskee in Utrecht heeft aangifte gedaan tegen PVV-lijsttrekker Henk van Deún. Die zei vorige week in een radio-uitzending dat hij de moskee liever zou zien afbranden. Volgens de moskee zet die uitspraak aan tot haat, discriminatie en geweld.

Een paar uur na de uitzending van de stadsradio Bingo FM bood Van Deún zijn excuses aan voor zijn uitspraak. Hij had het toen over een 'wat onhandige woordkeuze van mij'. Ook schreef hij: "Wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit."

'Niet onhandig, maar strafbaar'

De advocaat van de moskee, Anis Boumanjal, vindt dat niet voldoende. De uitspraak van Van Deún is volgens hen 'niet onhandig, zoals hijzelf op Twitter zegt, maar strafbaar'.

Volgens Boumanjal zijn door de uitspraak 'in de huidige tijdsgeest, waarin agressie tegen moslims aanwezig is, er ongebruikelijk veel commotie en angstgevoelens bij de moskeegangers ontstaan'. Met de aangifte wil de moskee laten zien 'dat je niet zomaar dingen kan zeggen die aanzetten tot geweld'.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore