Ga naar de inhoud
Politiek

PVV'ers slaan alarm om kieslijst Haagse fractie: 'Zo gaan we naar de knoppen'

PVV-lijsttrekker Geert Wilders en de lijstduwer van de PVV in Den Haag: Henk Bres

Meer problemen binnen een lokale afdeling van de PVV. Na eerdere onrust bij lokale fracties in Utrecht en Rotterdam is er nu gedoe bij de afdeling in Den Haag, melden bronnen aan RTL Nieuws.

De directe aanleiding is de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Er is, volgens ingewijden, sprake van een grote schoonmaak. Van de raadsleden blijven alleen fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille over. 

Twee handen op één buik

Volgens bronnen zijn het Gerbrands en Dille 'twee handen op één buik'. De andere PVV'ers die nu in de raad zitten, staan niet meer op een verkiesbare plek of kregen te horen dat ze helemaal niet meer terugkeren. 

Sommigen kregen daarvoor geen enkele onderbouwing. Een betrokken PVV'er benaderde RTL Nieuws om hierover alarm te slaan. Verschillende bronnen binnen de partij bevestigen het verhaal. De PVV'ers willen alleen anoniem praten uit angst voor represailles van de partijtop. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Ja-knikkers zonder ervaring

Ze vinden het onverteerbaar dat 'ervaren en goede raadsleden van de lijst worden getrapt in ruil voor ja-knikkers zonder ervaring'. Ook vinden zij het 'teleurstellend' dat de raadsleden totaal geen inspraak hebben gehad. "Het is voor mij erg dubbel om hier met de pers over te spreken", zegt één van hen, "maar ik wil zo een signaal geven: met deze lijst wordt de partij naar de knoppen geholpen."

Miniatuurvoorbeeld

Fractievoorzitter Karen Gerbrands van de PVV in Den Haag.

Ook het continu hameren op de-islamisering als enige thema valt slecht in de Haagse PVV. "Ik vind die 'minder minder'-uitspraak prima, maar hier in de gemeente Den Haag kunnen we niets met de islam; dat is een landelijk onderwerp, geen gemeentepolitiek", zegt de bron. "In de gemeente kunnen we op andere, sociale gebieden echt wat betekenen, maar iedereen die een eigen mening heeft en ook maar enigszins tegengas geeft, wordt er nu uitgegooid. Ze willen alleen maar mensen op de lijst die over de islam schreeuwen en bij wijze van spreken een tackle met twee benen op de moskee maken."

Fractie wist van niets

Een andere betrokken PVV'er bevestigt het beeld. "Fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille hebben alles zelf geregeld rond de conceptlijst, de rest van de fractie wist van niets. Zij staan nu op nummer 1 en 2. Mensen die volop betrokken waren bij het werk in de gemeenteraad hebben zij op onverkiesbare plaatsen gezet, waarna die zich hebben teruggetrokken." Ernstig, vindt de PVV'er. "Zij zijn zelf vaak afwezig en hebben niets van betekenis gedaan." 

De fractie in de gemeente Den Haag is voor de PVV jarenlang een vaste waarde. De partij doet er sinds 2010 aan de gemeenteraadsverkiezingen mee en zit nu met vijf zetels in de raad. De PVV ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een stevige oppositiepartij in de Haagse raadsbankjes. 

De concept-lijst van PVV in Den Haag 

1. Karen Gerbrands
2. Willie Dille
3. Sebastiaan Kruis (woordvoerder van Geert Wilders)
4. Addie Wisse
5. Jelle Smit
6. Dick Kaffa
7. Nick van Eijk
​8. Bas Houwaard
​9. Shaief Aziem
10. Jeroen Moria
​11. Rene van Westing
12. Marcel Hack
13. Henk Bres (lijstduwer)

Onenigheid en onrust

Een andere bron uit de gemeenteraad meldt dat er regelmatig onenigheid en onrust is onder de PVV-raadsleden. "Dat is een bekend verhaal en speelt al jaren. Het gaat niet zozeer om de koers, want die is landelijk bepaald, maar het gaat meer om het gunnen. Sommige PVV'ers gunnen elkaar dingen niet. Fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille zijn twee handen op één buik. Met andere kandidaten loopt het niet lekker. Zonde, want daardoor zijn een paar goede kandidaten weggegaan."

De afgelopen raadsperiode zijn er twee PVV-raadsleden opgestapt, waardoor de partij van 7 naar 5 zetels ging. Een dag na de verkiezingen in 2014 stapte Chris van der Helm uit de PVV-fractie. Hij kon de 'minder minder'-uitspraak niet verkroppen en ging verder als Groep Van der Helm. Ook Elias van Hees, door collega-raadsleden omschreven als een sterk en inhoudelijk politicus, vertrok uit de partij. Hij verklaarde dat hij zijn werk niet meer kan combineren met het raadslidmaatschap.

Thumbnail

Henk Bres: nu nog lijstduwer, maar schijnt volgens bronnen best de gemeenteraad in te willen als hij met voorkeurstemmen wordt gekozen.

Nummer 7

De kritiek die vanuit Den Haag te horen is, komt overeen met eerdere kritiek van andere PVV'ers uit het land: de partijtop is alleen maar geïnteresseerd in kritiek op de islam, lokaal beleid doet er nauwelijks toe.

De nieuwe kandidaten in Den Haag hebben geen van allen politieke ervaring. Uitzondering is de nummer drie op de lijst, Sebastiaan Kruis. Hij is de woordvoerder van Wilders. De rest hebben zich hooguit eerder kandidaat gesteld voor de partij. Volgens bronnen zijn het veelal bekenden van Gerbrands. Zo valt vooral de nummer 7 van de conceptlijst in Den Haag op: Nick van Eijk.

Extreemrechtse beweging

De PVV-kandidaat richtte de Facebookpagina van de Zuid-Hollandse afdeling van de Dutch Self Defence Army (DSDA) op. De DSDA is een extreemrechtse beweging die 'wil vechten voor het land als dit nodig is'. De Zuid-Hollandse afdeling heeft twee jaar na de oprichting 19 vrienden op Facebook. 

In januari 2016 was Van Eijk nog vol ambitie. "Het liefst zou ik er zo snel mogelijk voor willen zorgen dat we met genoeg mensen binnen de groep zijn om te gaan patrouilleren bij evenementen en uitgaansgelegenheden in Zuid-Holland", schreef hij. Ook hoopte hij 'flinke stappen te zetten om Nederland weer normaal te maken'. "Dit moeten we zelf doen, dus een militie opzetten in elke regio is een stap in de goeie richting!"

'Vervelend maar goede keuze gemaakt'

Karen Gerbrands laat in een reactie weten: "Je weet dat dit soort verhalen komen als je mensen moet teleurstellen. Dat is heel vervelend, maar tegelijkertijd een bevestiging dat je de goede keuze hebt gemaakt." Ze vervolgt: "Het komt regelmatig voor dat fracties zich vernieuwen en dat is in dit geval ook gebeurd. We hebben nu een mix van ervaren mensen en nieuw talent. Overigens is het bij geen enkele partij gebruikelijk, dat de hele fractie zich met een nieuwe lijst bemoeit."  

Gerbrands wil niet ingaan op individuele personen, maar zegt wel dat de kandidaten zichzelf hebben gemeld naar aanleiding van de oproep die is gedaan. "Er zijn mensen bijgekomen en afgevallen, waarbij ik wil benadrukken dat is er niemand is 'uitgegooid'."

De 'core business' van de PVV is de islam, zegt Gerbrands. "En dat zal het altijd blijven. Dat neemt niet weg dat wij ons in Den Haag de afgelopen jaren op tal van ander dossiers keihard hebben ingezet en dat zullen we blijven doen." 

Grote ambities

PVV-leider Wilders heeft grote ambities voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Hij kondigde afgelopen voorjaar aan in 60 gemeenten te willen meedoen aan de verkiezingen. Eind december bleek dat in dertig gemeenten te lukken.

In Utrecht en Rotterdam ging het mis met de lijsttrekkers. De Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs moest na één dag vertrekken omdat hij in het verleden zijn steun had betuigd aan een holocaustontkenner. In Utrecht moest Henk van Deún zijn excuses maken nadat hij had gezegd dat hij liever had dat een moskee in Utrecht zou afbranden. Inmiddels heeft het bestuur van de moskee hem voor de rechter gedaagd.

Meer op rtlnieuws.nl
Ruzie en teleurstelling onder PVV-kandidaten: het gaat alleen maar over de islam

Bron: RTL Nieuws/ Agnes de Goede en Daan Wiegerinck
Meer over