Ga naar de inhoud
Politiek

Bijna 100.000 handtekeningen voor vrije dagen met carnaval, maar het is nog lang niet geregeld

Brabander Björn van der Doelen is het gezicht van de actie carnavalvrij. Beeld © YouTube

De ludieke campagne van Bavaria om van carnaval een nationale feestdag te maken, neemt steeds serieuzere vormen aan. De petitie is binnen twee dagen door honderdduizend mensen ondertekend. Maar daarmee is nog niet zomaar geregeld dat carnaval een nationale feestdag wordt.

De handtekeningenactie, waarvan Brabander Björn van der Doelen het gezicht is, werd door de Brabantse bierbrouwer opgezet als ludieke reclamecampagne rondom carnaval. "Het was grappig bedoeld, maar we gaan het nu serieus oppakken omdat de actie zo ongelooflijk veel steun krijgt", zegt Bavaria. Er zijn 97.349 handtekeningen verzameld.

Politiek 

De initiatiefnemers gaven eerder al aan dat als ze 40.000 handtekeningen zouden hebben, ze naar politiek Den Haag gaan. "Ik wil er serieus voor gaan. Doel is om van carnavalsmaandag en -dinsdag officiële vrije dagen te maken", zegt Björn van der Doelen tegen RTL Nieuws. Burgers kunnen met een burgerinitiatief dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten.

Hoe het proces dan verder verloopt? "Een speciale Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven oordeelt of het burgerinitiatief door de Tweede Kamer behandeld wordt. Deze commissie heeft zijn eigen regels om dit te beoordelen", licht een woordvoeder van de Tweede Kamer toe. Ze kan daar nog niet op vooruit lopen. 

Niet in de wet geregeld

Als je een feestdag wilt veranderen, dan kan dat alleen met een wetswijziging. Maar of werknemers op een feestdag ook daadwerkelijk vrij zijn, wordt niet in de wet geregeld. Dat ligt meestal vast in een arbeidsovereenkomst of in de cao van een werknemer.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland laat weten niet enthousiast te zijn over het plan. Volgens Tijmen Bergen van VNO-NCW kunnen mensen die vrij willen met carnaval dit probleemloos regelen met hun werkgever. "Verplichte vrije dagen vastleggen, is niet meer van deze tijd", zegt de woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

'Geweldig volksfeest'

Veel, vooral Brabantse, Kamerleden vinden de actie wel sympathiek. Zoals het Rosmalense Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Het CDA laat in een algemene reactie weten: "Carnaval is een mooie traditie en een geweldig volksfeest. Maar als het gaat om het opnemen van vrije dagen dan zal het toch echt tussen de werkgevers en werknemers onderling moeten worden afgesproken."

Er is overigens wel vaker discussie over het aanwijzen van nationale feestdagen. Eerder laaide al de discussie op of het Suikerfeest een officiële feestdag moet worden. In mei vorig jaar speelde de discussie om tweede pinksterdag te schrappen als feestdag, zodat 5 mei een officiele feestdag kan worden. Toen werden er geen concrete plannen gemaakt voor een wetswijziging. 

Meer op rtlnieuws.nl
Stoppen met tweede pinksterdag

Bron: RTL Nieuws