Politiek

'Nederlandse pers pakte Amerikaanse ambassadeur goed aan'

11 januari 2018 11:02 Aangepast: 11 januari 2018 11:56
Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, tijdens een persconferentie op de Amerikaanse ambassade. Beeld © ANP

The Washington Post prijst Nederlandse journalisten voor de manier waarop zij gisteren de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra kritische vragen stelden.

De krant beaamt dat het heel vreemd is dat Hoekstra geen enkele rekenschap wilde afleggen voor valse verklaringen die hij in 2015 over Nederland deed. Hij stelde dat er in Nederland 'no-gozones' zijn vol moslimterreur en dat 'politici in brand worden gestoken'.

Tijdens zijn eerste ontmoeting met de pers vroegen journalisten hem naar deze opmerkingen. Hoekstra weigerde op de eerdere quotes in te gaan en trok zijn verklaring uit 2015 ook niet in. Eerder ontkende Hoekstra de uitspraken überhaupt te hebben gedaan.

Ongemakkelijke ontmoeting tussen ambassadeur en journalisten

Pete Hoekstra weigerde de vraag te beantwoorden die elke journalist op zijn lippen voelde branden: 'Gelooft u echt dat in Nederland politici in brand zijn gestoken?"

"De uitspraken van Hoekstra zijn als onwaar te beoordelen", schrijft The Washington Post. "Zij lijken voort te komen uit bepaalde complottheorieën uit extreemrechtse hoek."

'Dit is Nederland'

De gezaghebbende Amerikaanse krant beschrijft hoe de Nederlandse journalisten geen genoegen namen met het gedraai van Hoekstra. "In plaats van het onderwerp te laten rusten, stelden de collega's de vraag nogmaals op een andere manier. Dit is Nederland, stelden zij, hier hoort u antwoord te geven op vragen."

Hoekstra stelde dat hij nu geen politicus meer was, maar een vertegenwoordiger van de VS en dat hij daarom geen vragen over eerdere uitspraken meer hoefde te beantwoorden. CNN publiceerde eerder deze week een artikel waaruit blijkt dat Hoekstra zijn uitspraken over de no-gozones in Nederland meerdere malen heeft gedaan. Ook liet de nieuwe ambassadeur van de VS zich vaker negatief uit over moslims en stelde hij ooit in een interview dat voormalig president Barack Obama de opmars van moslimextremisten zou steunen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Aan de slag in zijn vaderland: Pete Hoekstra begint als ambassadeur VS

ANP
`