Nederland

Lodewijk Asscher wil lijsttrekker PvdA worden

13 oktober 2016 15:45 Aangepast: 13 oktober 2016 18:22
Beeld © ANP

Hij hield het lang spannend, maar nu is de kogel door de kerk. Vicepremier Lodewijk Asscher gaat zich mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Dat melden goed ingevoerde bronnen aan RTL Nieuws. Asscher zelf houdt zich nog op de vlakte. Vanmiddag zei hij tegen de verzamelde pers: "Mijn telefoon explodeert, hartverwarmend. Maar ik heb steeds gezegd: voor de deadline hoort u het van mij, en dat blijft zo."

Asscher bleef de afgelopen maanden ook vaag over zijn ambities. Hij wilde niet zeggen of hij ging meedoen aan de strijd om het leiderschap van de partij, maar hij wilde het ook niet uitsluiten. Hij dacht er over na, was zijn vaste antwoord. 

Hier een portret van de politicus Asscher gemaakt door onze politiek verslaggever Roel Schreinemachers:

Ook Monasch doet mee

Eerder vandaag meldde Kamerlid Jacques Monasch zich ook al in de strijd. De PvdA'er zegt op Twitter dat hij 'nieuwe wegen' wil inslaan. De stap van Monasch is opvallend. Eerder dit jaar zei de PvdA'er nog dat hij zich niet meer verkiesbaar ging stellen. Hij wees op 'verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij'. 

Diederik Samsom liet vorige maand al weten dat hij opnieuw de lijsttrekker van de partij wil worden. "Ik brand van ambitie", zei hij. 

Kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap kunnen zich tot 24 oktober melden bij het partijbestuur. Als er meer kandidaten zijn, komt er een ledenraadpleging van 24 november tot 8 december. Op 9 december wordt dan de uitslag bekendgemaakt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore