Ga naar de inhoud
Politiek

Forum voor Democratie minst actief van kleine partijen in Tweede Kamer

Thierry Baudet in de Kamer (archieffoto)

Van de kleine partijen in de Tweede Kamer maakt Forum voor Democratie (FvD) het minst gebruik van de mogelijkheden die je als Tweede Kamerlid hebt om in de Kamer invloed uit te oefenen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTL Nieuws. Politieke tegenstanders vinden dat de partij onvoldoende doet in het parlement.

2017 was het jaar voor Thierry Baudet. De FvD-leider viel op tijdens debatten, voerde een succesvolle (social media-) campagne, werd verkozen tot politicus van het jaar en staat nu op tussen de twaalf en zestien virtuele zetels in de Peilingwijzer. Maar er klinkt ook kritiek. RTL Nieuws liet de politieke activiteiten van FvD in de Tweede Kamer onderzoeken door het Parlementair Documentatie Centrum

Wijzigingen en beleid doorvoeren

Voor het onderzoek is gekeken naar vier meetbare middelen die een Tweede Kamerlid heeft:

  • moties indienen 
  • amendementen indienen 
  • Kamervragen stellen 
  • meedoen aan debatten 

De onderzoekers vergeleken de vier kleinste partijen in de Tweede Kamer: 50PLUS (4 zetels), DENK (3 zetels), SGP (3 zetels) en Forum voor Democratie (2 zetels). Forum voor Democratie maakte vanaf 23 maart (toen de nieuwe Kamer werd geïnstalleerd) tot nu het minst gebruik van de middelen. Zo diende de partij de minste moties in. 

Miniatuurvoorbeeld

Als Baudet een motie indient, laat hij vaak hoofdelijk stemmen. Alle Kamerleden moeten bij zo'n stemming per persoon mondeling voor of tegen stemmen. Dat duurt een stuk langer dan bij een gewone stemming met het opsteken van de handen. Ook als het om het indienen van amendementen gaat, staat de partij van Thierry Baudet onderaan. 

Miniatuurvoorbeeld

Kamervragen

Kamerleden kunnen ook over actuele onderwerpen schriftelijke vragen stellen aan ministers. Forum voor Democratie stelde het minst vaak een Kamervraag: in de afgelopen periode zes. De SGP stelde er 52. 

Miniatuurvoorbeeld

De Kamervragen die het Forum instuurde, gingen vooral over de thema's migratie en integratie, veiligheid en economie. De laatste Kamervraag van Forum voor Democratie dateert van 22 augustus en ging over het intrekken van het Nederlanderschap. FvD-Kamerlid Theo Hiddema diende nog geen enkele keer een Kamervraag in.

Aanwezigheid debatten

Politieke tegenstanders van Thierry Baudet vinden dat hij te weinig meedoet aan debatten. Hij werd daar meerdere keren op aangesproken. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: "Bij debatten over mijn portefeuilles – onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang, sport én media – heb ik Forum precies nul keer gezien. Ook bij werkbezoeken trouwens."

SP-Kamerlid Peter Kwint: "Ik verwijt Baudet dat hij een circus gaat maken over een onderwerp en er dan vervolgens niet is als het erover gaat." D66-Kamerlid Jan Paternotte noemde de afwezigheid van Forum voor Democratie bij de debatten over de begroting van Economische Zaken 'laf, laf, laf'. "Hij kondigde aan de Vestigingswet te willen aanpassen, zodat de vergunning kan worden geweigerd aan een Turkse of Marokkaanse winkelier. Dat soort ranzige voorstellen kun je rondtoeteren, maar dat moet hier, waar we wetten maken."

Miniatuurvoorbeeld

Uit het onderzoek blijkt dat Forum voor Democratie het minst vaak het woord voert in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. 

Van de fractievoorzitters van de kleine partijen scoort Thierry Baudet trouwens niet het slechtst. DENK-leider Tunahan Kuzu voerde 36 keer het woord. Dan volgt SGP-leider Kees van der Staaij. Baudet voerde 29 keer het woord. Henk Krol van 50PLUS was het minst aan het woord tijdens debatten.

Miniatuurvoorbeeld

Reactie Baudet: 'We zijn er eigenlijk wel een beetje trots op'

Baudet zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat het zijn partij gaat om de 'kwaliteit en effectiviteit van wat je doet', en niet om de kwantiteit. De FvD-leider zegt het daarom ook niet erg te vinden om in deze lijstjes onderaan te staan.

"Wij gaan voor een aantal concrete veranderingen en een aantal concrete antwoorden op falend beleid en niet voor eindeloos meedraaien in dat kringetje waar niets gebeurt. Dat is precies wat wij willen veranderen in Den Haag. Dus we zijn er eigenlijk wel een beetje trots op. Dit is het verschil tussen partijen die alsmaar willen praten en de partijen die een aantal concrete dingen willen veranderen."

Concreet voorbeeld

De FvD-leider benadrukt ook dat zijn partij wel 'effectieve' moties heeft ingediend. "Wij hebben bijvoorbeeld een motie ingediend waarin we zeggen: op 1 januari moeten de slachtoffers van de Groningse gasboringen het geld van de schadevergoeding op hun bankrekening hebben staan. Dat is een heel concreet voorbeeld. Dat wordt dan weggestemd, ze begrijpen helemaal niet wat we ermee bedoelen. In plaats daarvan worden eindeloos commissies opgetuigd en eindeloos vergadercircuits ingesteld waar de mensen concreet niets mee opschieten."

Volgens Baudet zijn andere partijen in Den Haag bezig met 'een wedstrijdje ver plassen'. "Altijd maar nieuwe debatten aanvragen, eindeloos praten en eindeloos moties indienen waarvan je van tevoren toch al weet dat ze het niet halen. Dat is juist het probleem in Den Haag. We praten veel te veel en kijken veel te weinig naar wat er concreet kan gebeuren." 

'Past in strategie'

Het aantal moties of Kamervragen is geen garantie voor politieke effectiviteit of invloed, zegt politiek commentator Frits Wester. "Maar als je iets concreet wilt veranderen, zul je toch voldoende steun moeten krijgen voor je plannen. En daar slaagt Baudet nog niet in. Hij roept nu steeds dat hij grote veranderingen wil, maar daar dan moet je er natuurlijk wel zijn. De wedstrijd wordt in het stadion gespeeld en alleen daar kun je scoren. Voorlopig lijkt het erop dat Baudet liever in zijn eentje een balletje trapt op de parkeerplaats."

Politicoloog Gerard Drosterij van Slow Politics is niet verrast door de uitkomsten. "Dit past goed in de strategie van Forum voor Democratie. Thierry Baudet is veel meer bezig om een politieke beweging op te zetten. Hij wil groot worden, mensen om zich heen verzamelen en de macht grijpen. En dat gaat hem erg goed af. Daarom is hij daar liever mee bezig dan met het handwerk als Haagse Kamerlid. Hij verkiest een ledenavond in Emmeloord boven een begrotingsdebat in de Tweede Kamer."

Regeren

Bovendien zet Forum voor Democratie zich af tegen de gevestigde partijen, zegt de politicoloog. "Forum lijkt soms op een buitenparlementaire partij, zoals radicaal-linkse en -rechtse protestpartijen uit de 20ste eeuw. Als je het politieke spel meespeelt, ga je te veel op de gevestigde macht lijken. Hiddema en Baudet willen de politiek opschudden en vinden het parlement een mak lam. Waarom zou je er dan aan meedoen? En als ze het doen, dan is het altijd op thema's waarvan ze weten dat het wat oplevert, integratie bijvoorbeeld."

Het doel van Forum is om groot te worden en te gaan regeren, zegt Drosterij. "Als je gaat regeren kun je namelijk echt aan de slag gaan en dingen voor elkaar krijgen. Wat dat betreft heeft Baudet veel geleerd van Wilders en Fortuyn. Wilders weet goed een beweging op gang te brengen. Fortuyn was daarentegen veel inhoudelijker en beter in zijn politieke analyses dan Wilders. Baudet wil beide zaken: een inhoudelijke beweging op poten zetten."

'Waar is Thierry Baudet?'

Bekijk de eerste optredens van Thierry Baudet in de Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl
Zij ruilden Wilders en Rutte in voor Baudet: 'Hij kan de grootste worden'