Politiek

'Pechtold had appartement moeten melden in cadeauregister Tweede Kamer'

24 december 2017 10:03 Aangepast: 24 december 2017 15:14
Alexander Pechtold Beeld © ANP

D66-leider Alexander Pechtold had het appartement dat hij cadeau kreeg van een vriend moeten aanmelden in het register van de Tweede Kamer. Dat vindt ruim twee derde (68 procent) van de kiezers die meededen aan de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Pechtold verklaarde eerder deze week dat hij de gift beschouwt als een privékwestie. Toch is dat voor de meeste kiezers van de rechtse partijen - Forum voor Democratie, PVV en in mindere mate 50PLUS - niet genoeg. Zeventig procent van hen vindt dat Pechtold moet aftreden.

Ten opzichte van vorige week moet D66 twee zetels inleveren. Of dat komt door de ophef rond de cadeaukwestie is niet duidelijk. 

VVD de grootste

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden maar liefst zeven partijen uitkomen op 14 of 15 zetels. D66 en Forum voor Democratie zouden er 15 krijgen, PvdA, PVV, CDA, GroenLinks en SP zouden kunnen rekenen op 14 zetels. De VVD zou de grootste blijven met 27 zetels.

Gemeenteraadsverkiezingen

De Hond denkt dat dit versplinterde beeld een indicatie geeft voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zou de meerderheid kwijtraken en 61 zetels overhouden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Pechtold: appartement was privégeschenk en hoeft daarom niet in register

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`