Politiek

PvdA-jongeren willen dat eigen Kamerlid opstapt

23 december 2017 17:15 Aangepast: 23 december 2017 17:19
Moorlag bij zijn be√ędiging in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De jongerenbeweging van de PvdA wil dat Tweede Kamerlid William Moorlag opstapt. Hij is in opspraak geraakt, omdat hij in zijn vorige functie als directeur van een sociale werkplaats met een schijnconstructie werknemers inhuurde.

De sociale werkplaats Alescon in Assen, waar Moorlag directeur was, richtte een eigen uitzendbureau op en bracht daar zijn werknemers onder. Zo hoefden de mensen niet in vaste dienst te worden genomen en kwam Alescon onder cao-afspraken uit.

ZIE OOK: PvdA'er Ploumen via voorkeursstemmen toch in Kamer: 'Heel erg blij'

Een rechter oordeelde woensdag dat deze constructie niet in de haak was. De Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA, willen dat Kamerlid Moorlag daarom vertrekt.

'Deed niet aan zelfverrijking'

"Ook als William Moorlag met de beste bedoelingen foute beslissingen heeft genomen, zou het hem sieren als hij zijn Kamerzetel opgeeft." Ze probeert steun te krijgen voor een ledenraad van de partij om de kwestie te bespreken.

PvdA-leider Lodewijk Asscher en de fractie in de Tweede Kamer besloten deze week dat Moorlag kan aanblijven omdat hij geen foute bedoelingen had. Hij deed volgens Asscher niet aan zelfverrijking, maar probeerde zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.

`