Politiek

Regeringspartij ChristenUnie: 'Verbied knalvuurwerk en vuurpijlen'

22 december 2017 05:18 Aangepast: 22 december 2017 07:00
Beeld © ANP

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden, vindt de ChristenUnie. Het is voor het eerst dat een regeringspartij zich uitspreekt over het vuurwerkadvies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De OVV kwam begin deze maand met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurwerkpijlen te verbieden. Net als GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en SGP is de kleinste regeringspartij het daar helemaal mee eens.   

'Voor iedereen een leuk feest'

"We willen heel erg graag dat de jaarwisseling voor iedereen een feestje is en dat is het op dit moment niet. Er zijn veel incidenten met oogletsel, veel overlast en mensen die getroffen worden door vuurwerk die naar het ziekenhuis moeten", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. De partij is niet voor een totaalverbod van vuurwerk. "Stop met het gevaarlijkste vuurwerk. Met al het andere vuurwerk en natuurlijk de oliebollen maken we er voor iedereen een leuk feest van."

Het kabinet denkt op dit moment nog na over een reactie op de aanbevelingen van de OVV. De meeste andere partijen, onder meer VVD en CDA, hebben al laten weten dat ze die reactie afwachten voordat ze er zelf een standpunt over innemen.

Cijfers vuurwerk

  • Tijdens oud en nieuw zijn er elk jaar 10.000 incidenten: van mishandeling tot aan branden en vernieling.
  • In 40 procent van de gevallen gaat het om vuurwerk. Dat zijn 4000 incidenten.
  • Gemiddeld valt er één dode per jaar, zijn er 500 gewonden er loopt de schade in de miljoenen.
  • Steeds vaker wordt illegaal vuurwerk online besteld.
  • Postbedrijven spelen daarbij een belangrijke rol: particulieren kopen illegaal vuurwerk vaak via internet en krijgen dit dan per postpakket thuis afgeleverd. 

Bron: OVV

Gevaarlijkste moment van het jaar

Volgens de OVV is de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar: er zijn jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. In 40 procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. In juni pleitte de Nationale Politie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. 

Uit onderzoek van I&O Research bleek begin deze maand dat Nederlanders steeds meer last van vuurwerk hebben, maar er is geen meerderheid voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Inmiddels is driekwart van alle Nederlanders voorstander van strengere handhaving. 

Duim kwijt door illegaal vuurwerk

Anthony Ruys verloor zijn duim toen hij een Cobra 6 afstak. "Ze hebben mijn wijsvinger omgedraaid en tot duim gemaakt, zodat ik wel die duimfunctie heb", vertelt Anthony in deze video. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`