Politiek

Afscheid kabinet-Rutte II kostte ruim 3 ton, Kamer wil strengere regels

22 december 2017 11:00 Aangepast: 22 december 2017 11:46
Het kabinet-Rutte II tijdens Prinsjesdag. Beeld © ANP

Het afscheid van de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte II heeft ruim 3 ton gekost. Dat blijkt uit bonnetjes die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de afscheidsrecepties soberder worden.

De ministeries van Financiën, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn de 'big spenders' van de afscheidsrecepties. Stef Blok, Klaas Dijkhoff en Ronald Plasterk kregen gezamenlijk een feestje van in totaal 71.000 euro. Het ministerie van Financiën trakteerde bewindspersonen Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes op een afscheidsfeest van in totaal zo'n 46.500 euro. 

ZIE OOK: Dure cadeaus en feestjes: zo zwaaide het vorige kabinet af

Deze ministeries gaan de volgende keer 'kijken of ze dit soort evenementen tegen lagere kosten kunnen organiseren', hebben ze aan RTL Nieuws laten weten.  

'Dit is bizar'

Een afscheid mag maximaal 30.000 euro per bewindspersoon kosten, zo is afgesproken. Uit de aan RTL Nieuws verstrekte bonnetjes en antwoorden blijkt niet dat de richtlijn is overschreden. CDA, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en de PvdD vinden de richtlijn nu te royaal.

"30.000 euro is heel veel geld voor een borrel. Het zou goed zijn met elkaar te bezien of dat nog steeds van deze tijd is dat zo te doen", zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen (CDA). Henk Nijboer van de PvdA vindt de huidige richtlijnen 'bizar'. "Ik snap niet waar dat voor nodig is."

'Stop dit meteen'

Nevin Özüturk van GroenLinks vraagt zich af waarom de hele ploeg niet in één keer afscheid neemt. "Als je het in één keer doet heb je een heel leuk feest en bespaar je kosten." 

Dat gaat de PvdD niet ver genoeg. "Ze dronken een glas, ze deden een plas en lieten de zaak zoals ze was. Wij zijn tegen bewindslieden die te diep in het glaasje kijken op een wijze waarvoor de burger te diep in de buidel moet tasten. Als het aan ons ligt stopt dit meteen", laat de partij weten. 

VVD en D66 hebben geen moeite met de huidige richtlijn. D66 benadrukt dat het niet alleen om een persoonlijk afscheid gaat, maar dat de afscheidsreceptie een 'bredere functie' heeft. VVD-Kamerlid Albert van den Bosch benadrukt dat de recepties 'vele honderden, zo niet duizenden' bezoekers hebben. "Wij zijn fel tegen extravagante borrels van belastinggeld, maar daar is hier geen sprake van." 

De opvallendste afscheidscadeaus

Geen afscheid zonder cadeau natuurlijk. Ook hiervoor zijn richtlijnen opgesteld: het 'richtbedrag' is 750 euro. Dit zijn de opvallendste cadeaus: 

  • Jeanine Hennis kreeg een (net te) royaal afscheidscadeau. Ze kreeg onder meer een survivalkit (met een kompas, poncho, multitool, hoofdlamp en een rugzak). Totale kosten van haar afscheidscadeaus: 768 euro. 
  • 'Een bijdrage' aan het moestuintje van Stef Blok. De ex-minister moet nog wel even op het 'juiste seizoen' wachten voordat hij zijn cadeautje daadwerkelijk krijgt. 
  • Klaas Dijkhoff moet ook nog even wachten: het door hem gewenste cadeau is op het moment niet leverbaar. 
  • Melanie Schultz van Haegen krijgt 'een belevenis' cadeau. Het plan is om een ballonvaart te gaan doen. 
  • Ook Sharon Dijksma gaat wat doen op kosten van het ministerie. Zij krijgt een kookworkshop. 
  • Ronald Plasterk is een fervent amateurfotograaf, en dat blijkt ook wel weer uit zijn afscheidscadeau: een tweedehands lens van Canon voor 599 euro. 
  • Lilianne Ploumen heeft een foto van kunstfotograaf Margi Geerlinks gekregen die 689 euro kostte. 
  • De foto die minister Bert Koenders kreeg, was een stuk goedkoper: 260 euro. Het is een foto van Koenders tijdens een bezoek aan Rawagede​ in Indonesië.
  • Lees hier wat er verder opviel aan de bonnetjes

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore