Politiek

Dure cadeaus en feestjes: zo zwaaide het vorige kabinet af

22 december 2017 11:00 Aangepast: 23 december 2017 10:07
Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes luisteren tijdens hun afscheid naar de Douane Harmonie. Beeld © Ministerie van Financiën

De ministeries van Financiën, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn de 'big spenders'. Het ministerie van Economische Zaken is juist zuinig met cadeaus, en Jeanine Hennis blijkt helemaal klaar voor een survivalweekend. RTL Nieuws dook in de bonnetjes van de afscheidsrecepties van het kabinet-Rutte II. Dit viel het meest op.

Na eerdere kritiek op hoge kosten van afscheidsrecepties voor politici en topambtenaren is er een richtlijn (zie kader) opgesteld: geef maximaal 30.000 euro uit per afscheid van een minister of staatssecretaris.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat nu te duur voor het afscheid van één bewindspersoon. "30.000 euro is heel veel geld voor een borrel. Het zou goed zijn met elkaar te bezien of dat nog steeds van deze tijd is dat zo te doen", zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen bijvoorbeeld. 

De richtlijnen

"Een bewindspersoon krijgt bij afscheid van het departement een interne- en externe afscheidsreceptie (danwel gecombineerd), een afscheidsdiner met de ambtelijke top, een afscheidsdiner met de directe staf en een departementaal cadeau aangeboden. Het richtbedrag voor alle genoemde bijeenkomsten bij elkaar opgeteld is maximaal circa 30.000 euro. Het richtbedrag voor een departementaal afscheidscadeau betreft maximaal 750 euro."

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Gezamenlijk feest

In totaal heeft het afscheid van het kabinet-Rutte II afgelopen zomer en najaar zo'n 315.000 euro gekost. Uit de aan RTL Nieuws verstrekte bonnetjes en antwoorden blijkt niet dat de richtlijn is overschreden.

Stef Blok, Klaas Dijkhoff en Ronald Plasterk kregen gezamenlijk het duurste feestje van in totaal 71.000 euro. De betrokken ministeries - Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid - besloten gezamenlijk een feest te geven vanwege de dubbelrol van Blok in het kabinet-Rutte II. 

Blok was tot half januari minister voor Binnenlandse Zaken, daarna werd hij minister van Veiligheid en Justitie. Als minister voor Binnenlandse Zaken had Blok geen afscheid genomen van zijn 'contacten van buiten'. Negen maanden na zijn afscheid kreeg hij die mogelijkheid dus alsnog. 

Afscheid voor 46.500 euro

Het ministerie van Financiën trakteerde bewindspersonen Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes in het eigen gebouw op een afscheidsfeest van in totaal zo'n 46.500 euro. Daarmee zit ook dit ministerie boven de middenmoters, het merendeel van de ministeries trok voor het afscheid van twee bewindslieden namelijk tussen de 25.000 en 32.000 euro uit. 

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft aan RTL Nieuws laten weten dat het feest van Financiën 'zeker de helft goedkoper' had gekund. De schouwburg ligt zo'n 100 meter van het ministerie af.

Volgens een woordvoerder van Financiën zijn de kosten hoog uitgevallen vanwege een gesloten deal met de cateraar. Er bestaat een vast contract met de cateraar voor bijvoorbeeld de lunch op het ministerie. Volgens de woordvoerder is dat een 'strak contract', alleen diensten van de cateraar die buiten het vaste contract vallen, zijn volgens de woordvoerder 'aan de dure kant'.

Duurste afscheidsfeestjes: 

  • Het gezamenlijke afscheidsfeest van Blok, Dijkhoff en Plasterk: 71.000 euro. De receptie werd op 24 oktober gehouden in de Grote Kerk in Den Haag. Met name de 'materialen, inrichting & decoratie (11.147 euro exclusief btw), de catering (28.703 euro) en de 'audiovisuele ondersteuning' (18.568 euro) krikten de prijs op. 
  • De afscheidsrecepties van Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes: zo;n 46.500 euro. De recepties werden op 24 oktober binnen het ministerie gehouden. De eerste borrel, vanaf 15:30 uur, was voor 'externe contacten'. Aansluitend konden de eigen medewerkers afscheid nemen van de ministers. Bij deze twee recepties waren in totaal met name het eten en drinken (19.521 euro), materialen en inrichting (10.262 euro) en de inhuur van personeel (11.737 euro) de grote kostenposten. 

De drie betrokken ministeries gaan de volgende keer 'kijken of ze dit soort evenementen tegen lagere kosten kunnen organiseren', hebben ze aan RTL Nieuws laten weten.  

Wie is het goedkoopst? 

Het ministerie van Defensie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) strijden om de titel 'goedkoopste afscheid'. In principe heeft het ministerie van Defensie het minste geld uitgetrokken voor het afscheid (17.129 euro). Daar is wel een goede reden voor. Ten eerste had het ministerie alleen Jeannine Hennis om afscheid van te nemen. Ten tweede had het ministerie ook wel een goede reden om het afscheid sober te houden: Hennis had als minister net niet de eindstreep gehaald en er waren ook geen 'contacten van buiten' uitgenodigd.

Bij VWS was daar geen sprake van. Edith Schippers en Martin van Rijn waren er vanaf het begin van Rutte II bij en haalden de eindstreep wel. Ze namen samen in één keer afscheid van hun collega's en van hun contacten buiten het ministerie. Voor hun afscheidsreceptie werd zo'n 20.470 euro uitgetrokken. 10.235 euro per persoon dus. 

Miniatuurvoorbeeld

Bert Koenders en Lilianne Ploumen ontvangen hun afscheidscadeau's. Foto: Buitenlandse Zaken. 

Geen afscheid zonder cadeau

Geen afscheid zonder cadeau. Ook hiervoor zijn richtlijnen opgesteld: het 'richtbedrag' is 750 euro. Hennis kreeg een (net te) royaal afscheidscadeau: een survivalkit, een ponjaard (dat is een dolk) en een 'schilderijtje van het ministerie van Defensie'. Totale kosten: 768 euro. 

Bij VWS hielden ze zich naar eigen zeggen wel precies aan de richtlijn. Schippers en Van Rijn kregen precies voor 750 euro aan afscheidscadeaus. Het ministerie wil niet laten weten wat voor een cadeaus deze bewindslieden hebben gekregen.

Het moestuintje van Blok

Blok en Dijkhoff verdienen ook in de categorie afscheidscadeaus een speciale vermelding: ze hebben hun cadeau allebei nog niet gekregen. Het door Dijkhoff gewenste cadeau is op dit moment namelijk nog niet leverbaar. Blok wil als cadeau graag een bijdrage voor zijn moestuin, maar daarvoor moet je volgens het ministerie 'wel het juiste seizoen hebben'. De heren moeten nog even geduld hebben dus. Het ministerie benadrukt dat de grens van 750 euro hierbij niet zal worden overschreden. 

Bij Economische Zaken waren ze een stuk zuiniger met de cadeaus. Martijn van Dam kreeg een cadeau van 204 euro, Henk Kamp - toch de minister - kreeg net wat meer: een cadeau van 238 euro. 

De opvallendste cadeaus

  • Jeanine Hennis kreeg een (net te) royaal afscheidscadeau. Ze kreeg onder meer een survivalkit (met een kompas, poncho, multitool, hoofdlamp en een rugzak). Totale kosten van haar afscheidscadeaus: 768 euro. 
  • 'Een bijdrage' aan het moestuintje van Stef Blok. De ex-minister moet nog wel even op het 'juiste seizoen' wachten voordat hij zijn cadeautje daadwerkelijk krijgt. 
  • Klaas Dijkhoff moet ook nog even wachten: het door hem gewenste cadeau is op het moment niet leverbaar. 
  • Melanie Schultz van Haegen krijgt 'een belevenis' cadeau. Het plan is om een ballonvaart te gaan doen. 
  • Ook Sharon Dijksma gaat wat doen op kosten van het ministerie. Zij krijgt een kookworkshop. 
  • Ronald Plasterk is een fervent amateurfotograaf, en dat blijkt ook wel weer uit zijn afscheidscadeau: een tweedehands lens van Canon voor 599 euro. 
  • Lilianne Ploumen heeft een foto van kunstfotograaf Margi Geerlinks gekregen die 689 euro kostte. 
  • De foto die minister Bert Koenders kreeg, was een stuk goedkoper: 260 euro. Het is een foto van Koenders tijdens een bezoek aan Rawagede​ in Indonesië.

Bierdrinkers vs. wijndrinkers

Dan de feestjes zelf: drankje, hapje, muziekje erbij, wat slingers aan de muur, en foto's toe voor het thuisfront. We nemen de duurste feestjes - die van Financiën, Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid - onder de loep.

Bij Financiën werden twee feestje gegeven: één voor de eigen medewerkers en één voor de 'contacten van buiten'. In totaal ging er voor ruim 2100 euro aan bier doorheen. Bij Financiën zijn blijkbaar niet zoveel wijnliefhebbers, de teller voor rood, wit en rosé bleef in totaal steken op zo'n 980 euro. 

Ook bij het gezamenlijke feest van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid vloeide de alcohol rijkelijk. Deze feestgangers hadden duidelijk een andere voorkeur: wijn (in totaal voor bijna 3.500 euro). Voor bier werd zo'n 740 euro afgetikt.

De aankleding

Het moet er ook een beetje leuk uitzien: voor de aankleding van de twee recepties van Financiën werd zo'n 10.235 euro uitgetrokken. Dat geld ging volgens het ministerie op aan onder meer, statafels, statafeldecoratie, een 'foodstation' en 'barmeubels'.

Bij het afscheidsfeestje van Binnenlandse Zaken en Justitie in de Grote Kerk in Den Haag - waar Dream Team Brassband (zo'n 715 euro) een swingend optreden gaf - werd nog net iets meer uitgegeven aan 'materialen, inrichting en decoratie': 11.147 euro (excl. btw).

Het kan goedkoper en efficiënter 

Dat kan aanzienlijk goedkoper, laat bijvoorbeeld het ministerie van Defensie zien. Bij het (interne) afscheid van Hennis kwamen de kosten van de decoratie uit op zo'n 220 euro. Het kan ook efficiënter, bewijzen de ministeries Sociale Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze ministeries deelden de kosten voor de decoratie, zo kwamen ze uit op zo'n 900 euro.

Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kregen Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma volgens een woordvoerder overigens een 'ludiek afscheid'. De partyplanners hadden onder meer dansers (300 euro) en een 'polaroidfotograaf' (1072 euro) uitgenodigd. De aanwezige gasten konden zo een foto van zichzelf laten nemen. Wie de foto extra feestelijk wilde maken, kon een 'fysiek Insgramkader' (254 euro) vasthouden. Deze foto's werden gebruik voor receptieboeken voor de bewindslieden.

Live meekijken

Zo'n feestje wil je niet missen natuurlijk, maar voor sommigen ambtenaren is het nu eenmaal lastig om erbij te zijn. Denk maar eens aan alle diplomaten die in het buitenland werken. Daar hebben ze bij het ministerie van Buitenlandse Zaken iets op gevonden. Voor zo'n 15.100 euro huurde het ministerie 'audiovisuele diensten in'. Op 140 ambassades en consulaten in buitenland kon via een livestream worden meegekeken naar het afscheid van Lilianne Ploumen en Bert Koenders. Het ministerie heeft laten weten dat de livestream wereldwijd op 229 verschillende werkplekken is aangeklikt.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het mogelijk is dat er meerdere mensen tegelijkertijd samen naar de livestream hebben gekeken. Ploumen weet niet of de diplomaten massaal live meegekeken hebben. "Ik hoop dat ze wat beters te doen hadden, want ze hebben het altijd heel druk."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`