Politiek

PVV vervangt lijsttrekker Rotterdam na steun holocaustontkenner: 'Erg schadelijk voor partij'

15 december 2017 16:20 Aangepast: 16 december 2017 01:12
De presentatie van Hegedüs gisteren in Rotterdam. Beeld © ANP

"De rel rond de PVV-lijsttrekker van Rotterdam is erg schadelijk voor de partij", stelt politiek commentator Frits Wester. Het gaat om PVV'er Géza Hegedüs. Hij blijkt in 2014 zijn respect te hebben betuigd aan holocaustontkenner David Irving. Geert Wilders heeft hem direct weggestuurd.

Géza Hegedüs werd gisteren door Wilders als nieuwe Rotterdamse lijsttrekker gepresenteerd. Na één dag laat de PVV hem nu al vervangen. 

'Betreur dit zeer'

"Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs", zegt Geert Wilders in een reactie. "Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd."

Wilders betreurt de gebeurtenissen zeer. "Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet."

Extreem rechtse ideeën

Géza Hegedüs, geboren in Hongarije en oud-militair, werd gisteren door Geert Wilders voor de Essalammoskee gepresenteerd als lijsttrekker van de Rotterdamse PVV. Volgens het AD heeft Hegedüs de veroordeelde historicus David Irving in 2014 op Facebook 'nog vele productieve jaren' gewenst. Hij betuigde de Brit, die een celstraf heeft uitgezeten omdat hij de massamoord op de Joden door de nazi's ontkent, zijn 'respect'. Wilders gaf niet aan of dit bericht met zijn besluit verband houdt.

Hegedüs was ook actief bij de organisatie Erkenbrand, een club met extreem rechtse ideeën. Hij deed in een podcast extreme uitspraken:

 

Slecht voor de PVV

Volgens politiek commentator Frits Wester is dit schadelijk voor de partij: "Dit doet de PVV geen goed. Dit zegt iets over de gebrekkige screening van de kandidaten: omstreden types willen via zijn partij de politiek in. En dan ook nog eens in een belangrijke stad als Rotterdam." Wester vervolgt: "De actie van Wilders om hem direct af te zetten is terecht en onontkoombaar."

De PVV is de enige partij zonder leden. "Daardoor is de kans dat er rotte appels tussen zitten een stuk groter dan bij andere partijen", zegt Wester. "Alle andere partijen, behalve de PVV, hebben wel leden. Deze leden kunnen groeien in de partij en zijn bekend bij het partijbestuur."

Vicepremier Hugo de Jonge zegt dat goede screening heel belangrijk is,'voor het vertrouwen in de politiek'.

Thumbnail

Joost Eerdmans: 'Ik heb Geert nog gewaarschuwd'

Concurrenten glimlachen

Voor Geert Wilders is dit slecht nieuws, maar er zijn concurrenten die dat anders zien. Zoals Joost Eerdmans, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. "Ik moet toegeven: een kleine glimlach maakte ik wel toen ik het nieuws hoorde. De PVV is voor ons toch een concurrent." 

Eerdmans vervolgt: "Ik heb Geert Wilders nog  gewaarschuwd. Dat hij moet oppassen en dat goede screening ontzettend belangrijk is." Hij vervolgt: "Er staat zeker nog één persoon op de Rotterdamse lijst van de PVV waar ik geen goed gevoel bij heb.  Het is minder erg dan bij Géza Hegedüs, maar ik heb Geert wel voor deze ene persoon gewaarschuwd. Ik ken degene van Leefbaar Rotterdam."

Meer op rtlnieuws.nl
 Ruzie en teleurstelling bij de PVV: Het gaat alleen maar over de islam

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`