Politiek

Nabestaanden wachten eindeloos op erfenis door problemen bij Belastingdienst

13 december 2017 20:54 Aangepast: 14 december 2017 09:35
Archieffoto Beeld © iStock

Door problemen met een nieuw computersysteem heeft de Belastingdienst enorme achterstanden bij het innen van erfbelasting. Daardoor moeten nabestaanden maanden langer wachten op hun erfenis.

Als iemand overlijdt en een erfenis achterlaat moeten de erfgenamen daarover erfbelasting betalen. Zolang niet duidelijk is hoeveel aan de fiscus moet worden betaald, kan een notaris de erfenis niet afhandelen en krijgen nabestaanden dus geen geld.

Snel een oplossing

Door de problemen bij de Belastingdienst moeten mensen, die vaak al een pijnlijke periode ervaren, maanden langer wachten op hun geld. Dat is kwalijk, vindt Lucienne van der Geld van het Netwerk Notarissen."Mensen hebben vaak al in hun hoofd wat ze met de erfenis kunnen doen. Door de problemen moeten ze nu lang wachten." 

Het CDA eist snel een oplossing. "Het is niet de eerste keer dat er een ict-probleem van de Belastingdienst door zijn hoeven zakt. Het is heel vervelend", stelt Kamerlid Pieter Omtzigt.

Een paar weken geleden maakte Financiën al bekend dat er problemen waren met de inning van erfbelasting. Dit scheelt de schatkist dit jaar 450 miljoen aan inkomsten. Geld dat later alsnog binnenkomt.

Meer op rtlnieuws.nl
Vaker hoogoplopende ruzies om erfernis: 'Agenten moeten soms surveilleren'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore