Politiek

Aantal bedrijfsongevallen moet omlaag: 'De dood van Toon mag niet voor niets zijn'

14 december 2017 18:20 Aangepast: 15 december 2017 01:26
Karien verloor haar man nadat hij stikte in een reactor.

Weduwe Karien van der Loo verloor haar man bij een bedrijfsongeluk. Sindsdien heeft ze een missie: zo'n drama mag nooit meer gebeuren. Met succes, de politiek wil nu dat bedrijven verplicht worden hun veiligheid te verbeteren na een ernstig ongeluk.

Dit jaar zijn er al 54 mensen om het leven gekomen door een ongeval op de werkvloer. Vorig jaar stierven er zeventig mensen na een fataal bedrijfsongeluk, dat blijkt uit cijfers van het inspectie SZW. 

De arbeidsinspectie kan bij ernstige ongevallen boetes opleggen. Die lopen soms in de tienduizenden euro's. De politiek wil nu dat er meer gaat gebeuren. Een voorstel van het CDA krijgt steun van de meerderheid van de Tweede Kamer: ook als er geen regels zijn overtreden, moet de arbeidsinspectie een bedrijf na een ernstig of dodelijk ongeval kunnen verplichten iets aan de veiligheid te doen.

'Ik wil dat het bedrijf ervan leert':

Karien van der Loo verloor haar man Toon drie jaar geleden.

Dood in reactor

Weduwe Karien van der Loo uit Helmond strijdt daar al jaren voor. Ze verloor drie jaar geleden haar man Toon. Hij werkte bij het Helmondse Xycarb Ceramics. Bij de inspectie van een reactorvat, ademde hij een giftig gas in. "Ik was op mijn werk en werd gebeld met het nieuws. Ik hoorde alleen maar woorden als: 'ongeluk', 'hartslag', 'ziekenhuis'." Karien wist meteen dat het niet goed was. "In het ziekenhuis reageerde hij nergens meer op. Hij is een dag later door verstikking om het leven gekomen."

Na de verschrikkelijke gebeurtenis nam Karien de missie op zich om nooit meer zo'n ongeluk te laten gebeuren. Samen met het bedrijf Xycarb ging ze aan de slag om te kijken hoe het veiliger kon. Het bedrijf scherpte de regels aan. Er kwam bijvoorbeeld een knop die werknemers kunnen indrukken als ze een dringende veiligheidsvraag hebben. Ook wordt er tegenwoordig minstens 20.000 euro extra uitgegeven aan veiligheid per jaar en is er nu één keer per jaar een veiligheidsdag. "Na al deze maatregelen kon het verwerken pas echt beginnen."

Miniatuurvoorbeeld
Toon overleed na het inademen van giftig gas in een reactor.

Meer veiligheid

De politiek wil nu dat ieder bedrijf na een ongeluk een verplicht verbeterplan invoert. "Een verplicht verbeterprogramma kan meer doen om de veiligheid te vergroten dan alleen een boete", zegt CDA-kamerlid Pieter Heerma. "Want ook al kan de boete tienduizenden euro's bedragen, op grote bedrijven heeft dat weinig impact."

Het CDA-plan krijgt bijval van veel andere partijen. "Elk bedrijfsongeval is er één te veel", zegt VVD-kamerlid Wybren van Haga. PvdA'er Gijs van Dijk vindt verplichte verbeterplannen 'een heel goed idee'. Belangrijk is dan wel dat er voldoende controle is, zegt GroenLinks. De SP wil de capaciteit van de inspectie daarom sneller uitbreiden dan gepland.

Missie geslaagd

Hoe gecontroleerd gaat worden dat bedrijven ook daadwerkelijk hun veiligheid verbeteren, moet nog verder worden uitgewerkt. Een idee is om bedrijven een voorwaardelijke boete op te leggen. Als het bedrijf gewerkt heeft aan een betere veiligheid voor haar werknemers, zou die komen te vervallen. 

Voor Karien is haar missie geslaagd, ook al krijgt ze haar man Toon er niet mee terug. "Als dit lukt bij alle bedrijven, denk ik dat iemand boven me heel erg trots op me is."

Meer op rtlnieuws.nl
Vrouw omgekomen door bedrijfsongeval

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore