Politiek

DENK-leider bereid om omstreden artsen-uitspraak terug te nemen

12 december 2017 17:08 Aangepast: 12 december 2017 18:29
Beeld © ANP

DENK-leider Kuzu is na tien maanden bereid om zijn omstreden uitspraak dat 'artsen bij zieke allochtone ouderen de stekker er eerder uittrekken,' terug te nemen. Kuzu biedt geen excuses aan voor de uitspraak die hij in februari deed.

In de verkiezingstijd zei de DENK-leider dat hij van een aantal artsen, medisch specialisten had gehoord dat ze 'signalen krijgen en zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen die een allochtone achtergrond hebben de stekker er sneller wordt uitgehaald dan bij autochtone ouderen.' 

Hij wil de uitspraak nu terugnemen als daardoor de discussie kan worden gevoerd over adequate zorg voor mensen met een taalachterstand. Volgens de DENK-leider is er een hele grote groep mensen die mindere zorg ervaren vanwege taalachterstanden. 

uitspraak deed pijn

Zijn 'stekker-uitspraak' van afgelopen februari zorgde voor veel verontwaardiging. Artsenfederatie KNMG herkende de bewering van DENK-leider zeker niet. Ook veel woeste artsen lieten van zich horen en noemde het een 'misdadige bewering van Kuzu.' Kamerleden vonden het 'idioot' wat hij deed, en ook de toenmalig minister vond de uitspraak onverantwoord. 

Kuzu zei nooit sorry. Hij zei wel met bewijzen te komen. Die geeft hij vanavond tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om artsen over een kam te scheren. Maar ik heb wel voorbeelden waaruit blijkt dat mensen met een taalachterstand mindere zorg ervaren wat kan leiden tot situaties tussen leven en dood."

Bekijk hier Kuzu's eerdere uitspraak en zijn reactie erop: 

In februari deed DENK-leider Kuzu de bewuste uitspraak. Vandaag reageert hij erop. 

Klachten

Of deze gevallen ook bekend zijn bij de Inspectie voor de Gezondsheidszorg weet Kuzu niet. Hij wil ook geen namen noemen vanwege de privacy.

Volgens de DENK-leider zijn er 'heel veel mensen die minder zorg ervaren vanwege taalachterstanden." Kuzu noemt het onbegrijpelijk dat dit anno 2017 in Nederland gebeurt. "Wij gaan hier echt werk van maken." Zo zouden er meer tolken ingezet moeten worden."

Meer op rtlnieuws.nl
DENK-leider: 'Artsen trekken stekker er sneller uit bij allochtone ouderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore