Politiek

Kritiek op uitzendkrachten voor de klas: 'Tonnen aan onderwijsgeld gaan verloren'

11 december 2017 19:00 Aangepast: 11 december 2017 23:03
Beeld © iStock

Basisscholen in Amsterdam hebben kritiek op het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus. "Het is te zot voor woorden. Tonnen en tonnen aan geld dat bedoeld is voor goed onderwijs gaan verloren." Uitzendbureaus vinden dat ze niks verkeerd doen.

Remo Huigsloot is leraar op de basisschool de Catamaran in Amsterdam. Hij was jarenlang in vaste dienst maar werkt nu via een commercieel bemiddelingsbureau. "Ik wilde geen vaste baan meer omdat ik meer tijd en ruimte wilde."

Stukken duurder

Via uitzendbureau 'Dit is wijs' staat hij nu voor groep 3. "Mijn uurloon is iets hoger dan dat van andere leraren omdat ik in de vakanties niet kan werken. Ik heb meer vrijheid en het uitzendbureau biedt allerlei trainingen aan." En nog een voordeel: "Ik kan stoppen wanneer ik wil." Ook al krijgt Remo hetzelfde salaris, voor de school is hij een stuk duurder dan andere leraren.  

Miniatuurvoorbeeld

Remo voor zijn klas. Foto: Floor Bremer

Geld cashen

"Te zot voor woorden", vindt Joke Middelbeek namens de Amsterdamse basisschoolbesturen. "Door in zee te gaan met dure uitzendbureaus gaan er tonnen en tonnen aan geld verloren. Ter vergelijking: een leraar via een uitzendbureau kost een school jaarlijks een ton. Een leraar die door de school zelf wordt geworven 60.000 euro." Dat is een boel geld, vindt Middelbeek. En ook nog eens gemeenschapsgeld.

"De uitzendbureaus slaan er een commercieel slaatje uit", vindt Middelbeek. Zij vindt ook dat scholen moeten stoppen met de samenwerking met commerciële bureaus.

Tientallen bureaus

Toch nemen nog altijd veel scholen de bureaus in de armen. Er zijn enkele tientallen uitzendbureaus en commerciële bemiddelingsbureaus actief. Ook grote concerns als Randstad en Maandag werven leraren. Het bureau 'Dit is wijs' is één van de grootste spelers en heeft een database van 55.000 kandidaten waar scholen een beroep op kunnen doen. 

Directeur Frank Voskuil van het commerciële bureau vindt niet dat hij casht over de rug van leraren. "Dat is zo zwart-wit. Er is een lerarentekort. In 2021 is de verwachting dat er 5000 leraren te weinig zijn. Wij helpen scholen aan goed personeel. We bieden ook een meerwaarde aan het onderwijs door leraren cursussen aan te bieden. Wij hebben zelfs een hele academie waardoor wij goede leraren leveren. Daar is iedereen bij gediend."

Concurrent

Volgens Joke Middelbeek zijn de leraren via uitzendbureaus een concurrent voor de leraren die door de scholen zelf worden geworven. "Een beginnend leraar krijgt bij veel uitzendbureaus al het salaris van een senior leraar. Ook verleiden de bureaus leraren met laptops en soms zelfs leaseauto's. Daardoor ontstaan er scheve verhoudingen."

Frank Voskuil zegt dat het 'weleens gebeurt' dat leraren een laptop of leaseauto krijgen. "Maar alleen als het echt nodig is. En altijd in overleg met de school."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`