Politiek

Rutte onder indruk van eigenaar aangevallen joods restaurant Amsterdam

08 december 2017 16:23 Aangepast: 08 december 2017 17:07
Beeld © ANP

Premier Rutte is onder de indruk van 'de schijnbare onverstoorbare' eigenaar van het joodse restaurant Hacarmel in Amsterdam. De ramen van het restaurant werden gisteren ingeslagen door een man die een Palestijnse vlag bij zich had.

Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat hij het 'volstrekt onacceptabel' vond dat de ramen van het restaurant zijn ingeslagen: "Dit is niet de samenleving die we willen zijn. Ik vind het echt verschrikkelijk." 

'Schijnbaar onverstoorbaar'

De premier sprak zijn waardering uit voor Daniel Baron, die het koosjere restaurant al 17 jaar runt. "Hij was natuurlijk zeer verstoord, maar ik ben ervan onder de indruk hoe hij zo schijnbaar onverstoord doorging met zijn werk en het restaurant openhield."

Rutte wilde verder niet ingaan op vragen over de dader. "Het is nu echt aan politie en justitie om vervolgstappen te nemen. Daar ga ik niet op vooruit lopen."

'Heel mooi compliment

Baron is blij met de opmerking van Rutte laat hij aan RTL Nieuws Weten. "Het is een heel mooi compliment. Wat het zo mooi maakt, is dat hij het zelf zegt, het werd hem niet gevraagd."

Een dag na de aanval op het restaurant is Baron nog altijd bezig met opruimen. "We gaan verder met ons werk, maar er liggen nog overal kleine glasscherven. Daar blijf je mee bezig."

'Geen gewonden gelukkig'

Baron was zelf niet aanwezig toen zijn restaurant werd aangevallen. Hij heeft de beelden (zie video hieronder) natuurlijk wel gezien. "Je ziet hoe je restaurant in elkaar wordt gebeukt, dat is heel heftig. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, dat is uiteindelijk het belangrijkste."

Omstanders maakten een video van het incident aan de Amstelveenseweg. Te zien is dat de man, nadat hij de ramen inslaat en trapt, door twee agenten met pepperspray wordt bespoten en in de boeien wordt geslagen. De agenten waren gealarmeerd voordat de man de ramen vernielde.

Bekijk hier de beelden:

De man slaat de ramen in van het restaurant aan de Amstelveenseweg.

Meer op rtlnieuws.nl:

Man met Palestijnse vlag slaat ruiten restaurant in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`